Az élelmiszeripar átalakulása már nem a jövő kérdése, hanem a jelen valósága. A fenntartható élelmezésre való átállás egyik kulcsa a növényi alapú termékek és az állati eredetű élelmiszerek közötti egyensúly újragondolása. Ezt a párbeszédet indítja el a NÉGYOSZ által szervezett szakpolitikai konferencia, „A növényi kategória helye az élelmiszergazdaságban”.
A rendezvény célja, hogy összekapcsolja az iparági szereplőket, és közös gondolkodásra hívja őket a Fenntartható Élelmezési Stratégia kialakítása érdekében. A konferencia központi kérdése, hogy miként működhetnek együtt azok az ágazatok, amelyek eddig gyakran egymás versenytársainak tekintették magukat.
A programban többek között megjelenik a dán növényi alapú akcióterv (Plant-Based Action Plan) is, bemutatva azt, hogy hogyan építették be Dániában a növényi szempontokat a nemzeti szakpolitikába. A résztvevők első kézből kaphatnak válaszokat a dán szakpolitikai szakértőktől, és lehetőségük lesz közvetlenül egyeztetni velük a fenntartható élelmezési átmenet gyakorlati tapasztalatairól és tanulságairól.
Ez az esemény a Fenntartható Élelmezési Stratégia javaslat hazai kidolgozásának nyitórendezvénye, amely a nemzetközi jó gyakorlatok – különösen a dán modell – alapján épül fel. A cél, hogy minden érintett iparág része legyen a közös gondolkodásnak, és aktívan hozzájáruljon Magyarország fenntartható élelmezési jövőképének megalkotásához.
Az eseményen elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete álláspontját.