Időpont

2025. november 26. szerda, 09:30 - 16:00

Helyszín

Európa Pont, Millenáris Park - Lövőház u. 35., 1024 Budapest
2. emeleti konferenciaterem

Miről szól a rendezvény?

Az élelmiszeripar átalakulása már nem a jövő kérdése, hanem a jelen valósága. A fenntartható élelmezésre való átállás egyik kulcsa a növényi alapú termékek és az állati eredetű élelmiszerek közötti egyensúly újragondolása. Ezt a párbeszédet indítja el a NÉGYOSZ által szervezett szakpolitikai konferencia, „A növényi kategória helye az élelmiszergazdaságban”.

A rendezvény célja, hogy összekapcsolja az iparági szereplőket, és közös gondolkodásra hívja őket a Fenntartható Élelmezési Stratégia kialakítása érdekében. A konferencia központi kérdése, hogy miként működhetnek együtt azok az ágazatok, amelyek eddig gyakran egymás versenytársainak tekintették magukat.

A programban többek között megjelenik a dán növényi alapú akcióterv (Plant-Based Action Plan) is, bemutatva azt, hogy hogyan építették be Dániában a növényi szempontokat a nemzeti szakpolitikába. A résztvevők első kézből kaphatnak válaszokat a dán szakpolitikai szakértőktől, és lehetőségük lesz közvetlenül egyeztetni velük a fenntartható élelmezési átmenet gyakorlati tapasztalatairól és tanulságairól.

Ez az esemény a Fenntartható Élelmezési Stratégia javaslat hazai kidolgozásának nyitórendezvénye, amely a nemzetközi jó gyakorlatok – különösen a dán modell – alapján épül fel. A cél, hogy minden érintett iparág része legyen a közös gondolkodásnak, és aktívan hozzájáruljon Magyarország fenntartható élelmezési jövőképének megalkotásához.

Az eseményen elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete álláspontját.

Előadók

Giuseppina Luvarà

Giuseppina Luvarà

Policy Officer, Európai Bizottság, DG Research & Innovation Unit B.2 – Bioeconomy & Food Systems

    (online prezentáció)

    Magyarvári Szilvia

    Magyarvári Szilvia

    dietetikus, a NÉGYOSZ OkosFehérje projektjének szakmai vezetője
      Marie-Louise Boisen Lendal

      Marie-Louise Boisen Lendal

      Frej Think-tank alapító, a dán kormány agrár-, élelmiszer- és bio-szolgáltatásokért felelős csapatának tagja, A Dán Növényi Alapú Élelmiszeralap elnöke
        Miskolczi István

        Miskolczi István

        ügyvezető igazgató, NÉGYOSZ
          Nagy Ervin

          Nagy Ervin

          elnök, NÉGYOSZ
            Szöllősi Réka

            Szöllősi Réka

            független élelmiszerpolitikai elemző, Élelmiszervilág.hu
              Tóth Gábor

              Tóth Gábor

              élelmiszeripari fejlesztőmérnök, a blnce alapítója

                Program

                Időpont
                Előadó
                Programpont neve
                09:30 - 10:00
                Regisztráció
                10:00 - 10:10
                Nagy Ervin
                Megnyitó
                10:10 - 10:30
                Szöllősi Réka
                EAT-Lancet 2.0: Növényi élelmiszerek a fenntartható élelmezés jövőjében
                10:30 - 11:05
                Giuseppina Luvarà
                Research and Innovation approach on sustainable food systems
                11:05 - 11:30
                Kávészünet
                11:30 - 12:00
                Magyarvári Szilvia
                OkosFehérje projekt: a hüvelyes növények népszerűsítése Magyarországon
                12:00 - 12:30
                Miskolczi István
                A Fenntartható Élelmezési Stratégia
                12:30 - 13:35
                Ebédszünet
                13:35 - 14:15
                Marie-Louise Boisen Lendal
                Change the food system through bridgebuilding
                14:15 - 14:45
                Tóth Gábor
                Innovatív, plant-based irányok az élelmiszer-tudományban és a funkcionális táplálkozásban
                14:45 - 15:00
                Kávészünet
                15:00 - 15:50
                Marie-Louise Boisen Lendal, Miskolczi István, Szöllősi Réka, Tóth Gábor
                Kérdezz - felelek szekció a nap előadóival
                15:50 - 16:00
                Nagy Ervin
                Zárás

                Helyszíni tudnivalók

                Regisztráció

                A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A terem befogadóképessége korlátozott, ezért a jelentkezéseket érkezési sorrendben tudjuk elfogadni.

                Catering

                A rendezvényen 100%-ban növényi alapú cateringet biztosítunk, igény szerint gluténmentes opcióval.

                Tolmácsolás

                A rendezvényen igény szerint angol-magyar szinkrontolmácsolást biztosítunk.

                Fenntarthatóság

                Az eseményen használt evőeszközök és tányérok komposztálhatók, ezért kérjük azt a külön gyűjtőbe dobni. Az élelmiszerpazarlás elkerülése érdekében a megmaradt ételek eldobozolásra kerülnek.

                Az eseményen elhangzottak nem feltétlenül tükrözik az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete álláspontját.

                Regisztráció a rendezvényre


                  Ismerd meg a tevékenységünket!

                  logo_negyosz

                  Nézd meg a NÉGYOSZ oldalát

                  A NÉGYOSZ a hazánkban működő, növényi alapú élelmiszereket gyártó és forgalmazó vállalkozások érdekeinek képviselete. Feladatunk a növényi alapú termékek elismertségének növelése.
                  sign

                  Írd alá a növényi manifesztót

                  A NÉGYOSZ felhívást fogalmaz meg a növényi alapú táplálkozás magyarországi elterjesztésének azonnali és hatékony támogatására. Írd alá te is a manifesztót!
                  Névtelen terv (24)

                  Kövesd az OkosFehérjét

                  Az OkosFehérje oldalon receptekkel, cikkekkel és gyakorlati tanácsokkal segítjük a lakosságot a kiegyensúlyozott, növényi alapú táplálkozás megismerésében.