Az élelmezés jövője – Fenntartható, növényi alapú megoldások

 

A cél egy olyan magyar élelmiszerrendszer kialakítása, amely ellenállóbb az éghajlatváltozás hatásaival szemben, mint például az aszályok és árvizek. Ennek középpontjában a növényi alapú élelmiszerek állnak, amelyek fenntarthatóbb termelési módszereikkel csökkentik a környezeti terhelést, növelik az élelmezésbiztonságot és hozzájárulnak a gazdaság rezilienciájához.

 

A fenntartható jövő kulcsa a kezünkben van. A növényi alapú élelmiszerek nemcsak a környezeti terhelést csökkentik, hanem új lehetőségeket teremtenek a magyar élelmiszeripar számára.

 

 

Az éghajlatváltozás kihívásaira válaszul olyan innovatív és reziliens rendszereket kell kiépítenünk, amelyek biztosítják az élelmezésbiztonságot és elősegítik gazdaságunk fejlődését.

A rendezvény arra hívja fel a figyelmet, hogy a növényi alapú élelmiszerek támogatása nem csupán környezetvédelmi kérdés, hanem stratégiai lépés a magyar élelmiszeripar rezilienciájának növelésére. Az éghajlati kihívások közepette a fenntartható és innovatív megoldások kidolgozása elengedhetetlen a jövő generációi számára.

Időpont

2024. október 17. 09:00 - 14:00.

Helyszín

Magnet Közösségi Ház, Rekettye terem
1062 Budapest, Andrássy út 98.

Előadók

Dr. Felkai Beáta Olga

Dr. Felkai Beáta Olga

helyettes államtitkár, Agrárminisztérium
    Dr. Gelencsér András

    Dr. Gelencsér András

    levegőkémikus, akadémikus, egyetemi tanár, Pannon Egyetem
      Szöllősi Réka

      Szöllősi Réka

      független élelmiszerpolitikai elemző, elelmiszervilag.hu
        Berezvai Zombor

        Berezvai Zombor

        Egyetemi docens, Corvinus Egyetem, Versenyközgazdasági és Piackutatási Iroda vezetője, Gazdasági Versenyhivatal
          Lovasné Bíró Barbara

          Lovasné Bíró Barbara

          élelmiszeripari szakértő és tagozati titkár, Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége
            Szilágyi Artúr

            Szilágyi Artúr

            életciklus-elemzés szakértő, lifecycle.hu
              Nagy Ervin

              Nagy Ervin

              elnök, NÉGYOSZ
                Miskolczi István

                Miskolczi István

                ügyvezető igazgató, NÉGYOSZ

                  Moderátor

                  Zabezsinszkij Anna

                  Zabezsinszkij Anna

                  projekt menedzser, NÉGYOSZ

                    Program

                    Időpont
                    Előadó
                    Programpont
                    09:20 - 09:30
                    Nagy Ervin
                    Megnyitó
                    09:30 - 09:55
                    Dr. Gelencsér András
                    Zöld átállás – totális technofetisiszta illúzió?
                    09:55 - 10.20
                    Dr. Felkai Beáta Olga
                    Aszályhatások és fenntarthatóság az élelmiszeriparban
                    10:20 - 10:45
                    Berezvai Zombor
                    A klímaváltozás hatásai az élelmiszer termelésre és árakra
                    10:45 - 11:10
                    Szilágyi Artúr
                    Élelmiszerek környezeti lábnyoma: hogyan számítsuk ki és miért?
                    11:10 - 11:25
                    Kávészünet
                    11:25 - 11:50
                    Miskolczi István
                    Fehérjeátállás Európában: Hogyan alakítja át a növényi alapú étrend az élelmiszeripart?
                    11:50 - 12:10
                    Szőllősi Réka
                    Zöld kommunikáció az élelmiszeriparban
                    12:10 - 12:35
                    Lovasné Bíró Barbara
                    Új táplálkozási ajánlások
                    12:35 - 13:25
                    Workshop
                    13:25 - 13:30
                    Nagy Ervin
                    Zárás
                    13:30 - 14:00
                    Ebéd, networking