Az ELTE Radnóti Gimnáziumban tartott Radnóti Összefogás Fesztiválon több mint 100 diák ismerhette meg a növényi alapú táplálkozás előnyeit az OkosFehérje projekt keretében. Zsolnay Gergely vegán séf előadása után élénk vita zajlott a vegán és a húsfogyasztó étrendek etikai és fenntarthatósági kérdéseiről, majd növényi alapú kóstoló zárta a napot, nagy sikerrel - a BiOrganik VeganChef és a Vega-Farm Food termékeivel.
Miskolczi István, a NÉGYOSZ ügyvezetője ismertette szervezetünk tevékenységét, kutatásainkat, a hazai növényi alapú trendeket, valamint az élelmiszeripari innovációs technológiák jelentőségét, külön kitérve az intentív állattenyésztés által okozott aktuális és súlyos problémákra.
Magyarvári Szilvia, dietetikus munkatársunk az OkosFehérje lakossági edukációs programunkat mutatta be, és arra ösztönözte a leendő dietetikusokat, hogy hiteles szakmai információk közvetítésével támogassák a lakosság tájékozódását és tudatos döntéseit.
A NÉGYOSZ január 14-én részt vett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Mentes Munkacsoport ülésén.
Kiemelkedő előrelépések történtek, melyek közül a legfontosabb a munkacsoportok megalakulása volt.
A NÉGYOSZ minden munkacsoportban képviselteti magát, de a fókuszt az Edukáció és az Adóterhek csoportokra helyeztük.
fotó: Lévai Zsolt, NAK
Elindult OkosFehérje projektünk, amely a hüvelyes élelmiszerek fogyasztásának népszerűsítését tűzte ki célul a lakosság körében. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy eloszlassuk az egészségügyi tévhiteket a hüvelyesekkel, mint alapanyagokkal kapcsolatban, legyen az szója, borsófélék, babfélék, vagy lencse.
Nagy mérföldkőhöz érkeztünk, mint szakmai érdekképviseleti szervezet: megrendezésre került első, a növényi alapú élelmiszerek egészségügyi oldalát tárgyaló munkakonferenciánk, ahol kiemelt tudású előadók osztották meg tudásukat, főképp kormányzati szervezetek képviselői számára. Beszámolónk hamarosan érkezik.
Megrendezésre került idei első, az élelmiszeripar és a fenntarthatóság összefüggéseit bemutató és megvitató rendezvényünk. Az előadásokon és a workshopon főképpen kormányzati szereplők és érintett szervezetek, vállalatok képviselői vettek részt. Beszámolónk ITT olvasható.
Október 3-án részt vettünk az Agrárközgazdasági Intézet, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Fővárosi Önkormányzat közös eseményén, fenntartható közétkeztetés témában.
Régóta dédelgetett álmunk vált valóra azzal, hogy elindíthattuk a közétkeztetésben dolgozó szakácsok, élelmezésvezetők számára a növényi alapú szakácstovábbképzésünket.
A Belügyminisztériumhoz benyújtottuk a közétkeztetési rendelet módosítására vonatkozó javaslatunkat.
Júliusban a Belügyminisztérium társadalmi egyeztetést kezdeményezett a közétkeztetést szabályozó 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet módosításáról. A NÉGYOSZ is véleményezte és elküldte észrevételeit a Belügyminisztériumnak, felhívva a figyelmet korunk kihívásaira és a növényi étrend előnyeire.
Július 5-én Brüsszelben rendezték meg az EU Presidency’s workshopot Shaping consumers’ food choices (A fogyasztók formálása – Ételválasztások) címmel.
A NÉGYOSZ képviseletében Miskolczi István ügyvezető vett részt.
Idén mi is részt vettünk a Trade magazin által szervezett Innovációk Napján, méghozzá egy izgalmas kerekasztal beszélgetés résztvevőjeként, ahol többek között a mentes termékek elnevezésének témája is újból előkerült.
A NAK (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) munkacsoport létrehozásával segíti a mentes termékek piacának fejlődését. A NÉGYOSZ is részt vett a munkacsoport alakuló ülésén, a szövetség teljes tagságát képviselve.
A Magyar Büntetés-végrehajtás 6 szakácsa vett részt a "Éttermi tészták növényi alapokon" c. mesterkurzuson a METRO Gasztronómiai Akadémián, a NÉGYOSZ támogatásával.
Meghívást kaptunk Berezvai Zombortól a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodás és menedzsment hallgatóinak órájára, ahol egy előadás keretében ügyvezetőnk, Miskolczi István bemutatta a magyar növényi élelmiszerek piacának helyzetét, árazási és ÁFA kérdéseit, valamint tavalyi reprezentatív kutatásunk eredményeit is.
Bízunk benne, hogy a jövőben egyre több lehetőségünk nyílik megjelenni a magyar felsőoktatás térképén, hogy új nézőpontokat adhassunk a növényi alapú élelmiszerekről a hamarosan munkaerőpiacra lépő generációnak is.
Remekül sikerült a NÉGYOSZ számára a 2024-es SIRHA Budapest rendezvény a HUNGEXPO-n! Nemcsak számos új kapcsolattal gazdagodhattunk, de alkalmunk nyílt részt venni előremutató és izgalmas szakmai kerekasztalbeszélgetésekben, valamint a Közétkeztetési Verseny fináléjában is.
Tagjaink közül a Lolo Snack, a Naszálytej, és a Vega-Farm Food Kft. növényi termékeit kóstoltathattuk, amik óriási sikert arattak a rendezvényen.
Ügyvezetőnk, Miskolczi István részt vett az Agrárminisztérium által szervezett "Mentesek és alternatívák a táplálkozásban" című izgalmas kerekasztalban.
Elnökünk, Nagy Ervin pedig helyet kapott a Közétkeztetési Verseny kapcsán a KÖZSZÖV által szervezett fenntarthatósági kerekasztalban.
Utolsó nap, a Közétkeztetési Verseny eredményhirdetésekor megtudtuk, hogy a NÉGYOSZ által mentorált két csapat, a Vácziak és a BV agglomeráció 2-es csapata ezüst fokozatot ért el a versenyen, amire nagyon büszkék vagyunk, és szívből gratulálunk a versenyzőknek!
Ügyvezetőnk, Miskolczi István előadást tarthatott a MentesFeszt rendezvényen, “Terítéken a változás: A jövő flexitáriánus?” címmel.
Büszkék vagyunk arra, hogy fiatal, egy éves fennállásunk alatt olyan meghatározó piaci szereplőket nyertünk meg tagjainknak a növényi alapú termékgyártók és forgamazók közül, mint a Danone, valamint a Naszálytej Tejfeldolgozó és Kereskedelmi Kft., és a Pápai Hús is.
A nagyobb vállalatok mellett rendkívüli értéket teremtő kis-és középvállalkozások csatlakozásával is erősödött a Szövetségünk idén.
Meghívást kaptunk előadóként a Danone és a Debreceni Egyetem által szervezett első magyarországi flexitáriánus fórumra - így csapatunkból hárman is prezentálhattak a rendezvényen.
Már 3. alkalommal rendeztük meg a Plant-Powered Perspectives konferenciát, társszervezőnkkel, a VBC-vel (Vegan Business Circle-lel) közösen. Idén fókuszunkban a HoReCa szektor állt, valamint a növényi opciók bevezetésének lehetőségei.
Megszerveztük a NÉGYOSZ első, teljesen saját rendezvényét, “Konferencia a fenntartható élelmezési rendszerek kialakításáért” címmel. A rendezvénnyel főleg a kormányzati szereplőket értük el, így átfogó diskurzus indulhatott a növényi étrend szerepéről és fontosságáról Magyarországon.
A NÉGYOSZ, a Danone, valamint a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége részvételével elkészült a manifesztónk. Ez egy nyilvános dokumentum, amelyet a honlapunkon osztottunk meg, és tettünk aláírhatóvá, valamint ezt magánszemélyek és szervezetek is aláírhatják.
Célunk, hogy a gyártók és a különböző szervezetek közötti koalíciót létrehozva kinyilvánítsuk azon szándékunkat, hogy támogatjuk a magyar táplálkozást és élelmiszeripart a növényi alapú szemlélet felé való elmozdulásban.
A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) támogatásával részt vehettünk az idei közétkeztetési versenyben. A versenyhez először csatlakozott a Magyar Büntetés-végrehajtás is, felkérve a NÉGYOSZ-t, hogy mentorálással segítse csapatukat. Idén a verseny fő üzenete a fenntarthatóság volt.
Védnökségünk eredményeként 3 csapatunkból 2 benevezett a jövő évi döntőbe, így bemutatva szervezetünket a résztvevőknek.
Célunk az volt, hogy felmérjük a lakosság jelenlegi igényeit és preferenciáit a növényi alapú étrendek összefüggésében. Ez egy nagyon fontos projekt volt számunkra, hiszen Magyarország jellemzően hiányzik a térképről az ilyen irányú adatok tekintetében.
Idén is lehetőségünk volt részt venni a CARE állatjogi konferencián, ahol sok jó gyakorlatot, információt és értékes nemzetközi kapcsolatokat szereztünk.
Konzultációkat tartottak a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával, hogy olyan terminológiai szabványokat határozzanak meg a növényi alapú élelmiszer-alternatívák számára, amelyek megfelelően képviselik ezeket a termékeket a piacon. Ezeken a konzultációkon mi is részt vettünk, és javaslatot tettünk.
A Büntetés-végrehajtási Intézet meghívására csapatunk szakmai előadást tartott az Intézet Oktatási Központjában a húsmentes táplálkozás és a fenntarthatóság kapcsolatáról.
Nagy öröm volt számunkra, hogy, mint tavalyi győztesek, átadhattuk a METRO Fenntartható Gasztronómia Díjat szervezet és étterem kategóriában a Dabasi Intézményfenntartó Központnak és a The Planteen vegán étteremnek.
Nagy megtiszteltetés számunkra, és egyben a növényi kategória szerepének elismerése, hogy április 26-án a NÉGYOSZ egyike volt azon szakmai szervezeteknek, amelyek részt vehettek és észrevételt tehettek a Gazdasági Versenyhivatal tejágazati vizsgálatáról szóló jelentés szakmai konzultációján.
a Növényi Alapú Élelmiszereket Gyártók és Forgalmazók Országos Szövetsége
Örömmel jelenthetjük ki, hogy a NÉGYOSZ egyre erősebb és dinamikusabb szervezetként fejlődik, tele izgalmas tervekkel és célokkal 2025-re és azon túlra is! Az eddigi két év során számos sikert könyveltünk el az állatvédelem, a fenntarthatóság és a növényi alapú vállalkozások támogatása terén.
hogy tovább bővítsük a növényi étrend és fenntarthatóság iránti tudatosságot, valamint támogassuk azokat, akik hasonló értékrenddel rendelkeznek. Emellett kiváló lehetőségek várják azokat, akik csatlakoznak hozzánk, hogy aktívan részt vegyenek a közös céljaink elérésében.
részese szeretnél lenni ennek a lendületes közösségnek, és szeretnéd követni a NÉGYOSZ által elért eredményeket, akkor csatlakozz hozzánk!