Mit ért el a NÉGYOSZ a megalakulása óta?

Január 14, 2025
Január 14, 2025

A NAK Mentes Munkacsoport első ülése

A NÉGYOSZ január 14-én részt vett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Mentes Munkacsoport ülésén.

Kiemelkedő előrelépések történtek, melyek közül a legfontosabb a munkacsoportok megalakulása volt. 
A NÉGYOSZ minden munkacsoportban képviselteti magát, de a fókuszt az Edukáció és az Adóterhek csoportokra helyeztük.

fotó: Lévai Zsolt, NAK

November, 2024
November, 2024

Az OkosFehérje projekt indulása

Elindult OkosFehérje projektünk, amely a hüvelyes élelmiszerek fogyasztásának népszerűsítését tűzte ki célul a lakosság körében. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy eloszlassuk az egészségügyi tévhiteket a hüvelyesekkel, mint alapanyagokkal kapcsolatban, legyen az szója, borsófélék, babfélék, vagy lencse.

November 13, 2024
November 13, 2024

Tévhitek, túlzások, egészségügyi előnyei és kockázatai a növényi alapú élelmiszereknek - munkakonferencia

Nagy mérföldkőhöz érkeztünk, mint szakmai érdekképviseleti szervezet: megrendezésre került első, a növényi alapú élelmiszerek egészségügyi oldalát tárgyaló munkakonferenciánk, ahol kiemelt tudású előadók osztották meg tudásukat, főképp kormányzati szervezetek képviselői számára. Beszámolónk hamarosan érkezik.

Október 17, 2024
Október 17, 2024

"Aszálytól az árvízig" workshop

Megrendezésre került idei első, az élelmiszeripar és a fenntarthatóság összefüggéseit bemutató és megvitató rendezvényünk. Az előadásokon és a workshopon főképpen kormányzati szereplők és érintett szervezetek, vállalatok képviselői vettek részt. Beszámolónk ITT olvasható.

Október 3, 2024
Október 3, 2024

Fenntartható közétkeztetés szakpolitikai párbeszéd

Október 3-án részt vettünk az Agrárközgazdasági Intézet, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Fővárosi Önkormányzat közös eseményén, fenntartható közétkeztetés témában.

Szeptember 9-10, 2024
Szeptember 9-10, 2024

Lezajlott az I. Plant-Powered Perspectives közétkeztetési szakácsképzés

Régóta dédelgetett álmunk vált valóra azzal, hogy elindíthattuk a közétkeztetésben dolgozó szakácsok, élelmezésvezetők számára a növényi alapú szakácstovábbképzésünket.

Július 19, 2024
Július 19, 2024

A közétkeztetésről szóló rendelet módosítására irányuló javaslat

A Belügyminisztériumhoz benyújtottuk a közétkeztetési rendelet módosítására vonatkozó javaslatunkat.

Júliusban a Belügyminisztérium társadalmi egyeztetést kezdeményezett a közétkeztetést szabályozó 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet módosításáról. A NÉGYOSZ is véleményezte és elküldte észrevételeit a Belügyminisztériumnak, felhívva a figyelmet korunk kihívásaira és a növényi étrend előnyeire.

Július 5, 2024
Július 5, 2024

A fogyasztók formálása workshop Brüsszelben

Július 5-én Brüsszelben rendezték meg az EU Presidency’s workshopot Shaping consumers’ food choices (A fogyasztók formálása – Ételválasztások) címmel. 

A NÉGYOSZ képviseletében Miskolczi István ügyvezető vett részt.

Május 16, 2024
Május 16, 2024

Kerekasztal az Innovációk Napján

Idén mi is részt vettünk a Trade magazin által szervezett Innovációk Napján, méghozzá egy izgalmas kerekasztal beszélgetés résztvevőjeként, ahol többek között a mentes termékek elnevezésének témája is újból előkerült.

Május 7, 2024
Növényi ital - mentes munkacsoportot hívott életre a NAK
Május 7, 2024

Megalakult a NAK mentes munkacsoportja

A NAK (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) munkacsoport létrehozásával segíti a mentes termékek piacának fejlődését. A NÉGYOSZ is részt vett a munkacsoport alakuló ülésén, a szövetség teljes tagságát képviselve.

Április 23, 2024
Április 23, 2024

Növényi alapokon mesterkurzus szakácsoknak

A Magyar Büntetés-végrehajtás 6 szakácsa vett részt a "Éttermi tészták növényi alapokon" c.  mesterkurzuson a METRO Gasztronómiai Akadémián, a NÉGYOSZ támogatásával.

Március 18, 2024
Március 18, 2024

Vendégelőadás a Budapesti Corvinus Egyetemen

Meghívást kaptunk Berezvai Zombortól a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodás és menedzsment hallgatóinak órájára, ahol egy előadás keretében ügyvezetőnk, Miskolczi István bemutatta a magyar növényi élelmiszerek piacának helyzetét, árazási és ÁFA kérdéseit, valamint tavalyi reprezentatív kutatásunk eredményeit is.

Bízunk benne, hogy a jövőben egyre több lehetőségünk nyílik megjelenni a magyar felsőoktatás térképén, hogy új nézőpontokat adhassunk a növényi alapú élelmiszerekről a hamarosan munkaerőpiacra lépő generációnak is.

Március 5-7, 2024
Március 5-7, 2024

Szerepeltünk a SIRHA-n

Remekül sikerült a NÉGYOSZ számára a 2024-es SIRHA Budapest rendezvény a HUNGEXPO-n! Nemcsak számos új kapcsolattal gazdagodhattunk, de alkalmunk nyílt részt venni előremutató és izgalmas szakmai kerekasztalbeszélgetésekben, valamint a Közétkeztetési Verseny fináléjában is. 

Tagjaink közül a Lolo Snack, a Naszálytej, és a Vega-Farm Food Kft. növényi termékeit kóstoltathattuk, amik óriási sikert arattak a rendezvényen.
Ügyvezetőnk, Miskolczi István részt vett az Agrárminisztérium által szervezett "Mentesek és alternatívák a táplálkozásban" című izgalmas kerekasztalban.

Elnökünk, Nagy Ervin pedig helyet kapott a Közétkeztetési Verseny kapcsán a KÖZSZÖV által szervezett fenntarthatósági kerekasztalban.
Utolsó nap, a Közétkeztetési Verseny eredményhirdetésekor megtudtuk, hogy a NÉGYOSZ által mentorált két csapat, a Vácziak és a BV agglomeráció 2-es csapata ezüst fokozatot ért el a versenyen, amire nagyon büszkék vagyunk, és szívből gratulálunk a versenyzőknek!

Február 17, 2024
Február 17, 2024

Előadtunk a MentesFeszten

Ügyvezetőnk, Miskolczi István előadást tarthatott a MentesFeszt rendezvényen, “Terítéken a változás: A jövő flexitáriánus?” címmel.

2023. december
2023. december

Tagságunk bővülése

 

Büszkék vagyunk arra, hogy fiatal, egy éves fennállásunk alatt olyan meghatározó piaci szereplőket nyertünk meg tagjainknak a növényi alapú termékgyártók és forgamazók közül, mint a Danone, valamint a  Naszálytej Tejfeldolgozó és Kereskedelmi Kft., és a Pápai Hús is.

A nagyobb vállalatok mellett rendkívüli értéket teremtő kis-és középvállalkozások csatlakozásával is erősödött a Szövetségünk idén.

2023. november 17.
2023. november 17.

Előadtunk az első Flexi Fórumon

 

Meghívást kaptunk előadóként a Danone és a Debreceni Egyetem által szervezett első magyarországi flexitáriánus fórumra - így csapatunkból hárman is prezentálhattak a rendezvényen.

2023. november 14.
2023. november 14.

Társszervezés: Plant-Powered Perspectives konferencia

 

Már 3. alkalommal rendeztük meg a Plant-Powered Perspectives konferenciát, társszervezőnkkel, a VBC-vel (Vegan Business Circle-lel) közösen. Idén fókuszunkban a HoReCa szektor állt, valamint a növényi opciók bevezetésének lehetőségei.

2023.november 9.
2023.november 9.

Konferencia a fenntartható élelmezési rendszerek kialakításáért

 

Megszerveztük a NÉGYOSZ első, teljesen saját rendezvényét, “Konferencia a fenntartható élelmezési rendszerek kialakításáért” címmel. A rendezvénnyel főleg a kormányzati szereplőket értük el, így átfogó diskurzus indulhatott a növényi étrend szerepéről és fontosságáról Magyarországon.

2023. október 19.
2023. október 19.

Felhívás a növényi alapú táplálkozás magyarországi népszerűsítésének támogatására

 

A NÉGYOSZ, a Danone, valamint a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége részvételével elkészült a manifesztónk. Ez egy nyilvános dokumentum, amelyet a honlapunkon osztottunk meg, és tettünk aláírhatóvá, valamint ezt magánszemélyek és szervezetek is aláírhatják. 

Célunk, hogy a gyártók és a különböző szervezetek közötti koalíciót létrehozva kinyilvánítsuk azon szándékunkat, hogy támogatjuk a magyar táplálkozást és élelmiszeripart a növényi alapú szemlélet felé való elmozdulásban.

2023. október
2023. október

Lezárult a közétkeztetési verseny elődöntője

 

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) támogatásával részt vehettünk az idei közétkeztetési versenyben. A versenyhez először csatlakozott a Magyar Büntetés-végrehajtás is, felkérve a NÉGYOSZ-t, hogy mentorálással segítse csapatukat. Idén a verseny fő üzenete a fenntarthatóság volt.

Védnökségünk eredményeként 3 csapatunkból 2 benevezett a jövő évi döntőbe, így bemutatva szervezetünket a résztvevőknek.

2023. október
2023. október

Elkészült első, reprezentatív fogyasztói kutatásunk

 

Célunk az volt, hogy felmérjük a lakosság jelenlegi igényeit és preferenciáit a növényi alapú étrendek összefüggésében. Ez egy nagyon fontos projekt volt számunkra, hiszen Magyarország jellemzően hiányzik a térképről az ilyen irányú adatok tekintetében.

2023. augusztus 17-20.
2023. augusztus 17-20.

Részvétel a CARE konferencián

 

Idén is lehetőségünk volt részt venni a CARE állatjogi konferencián, ahol sok jó gyakorlatot, információt és értékes nemzetközi kapcsolatokat szereztünk.

2023. augusztus
2023. augusztus

Konzultáció a növény alapú élelmiszerek elnevezéséről

Konzultációkat tartottak a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával, hogy olyan terminológiai szabványokat határozzanak meg a növényi alapú élelmiszer-alternatívák számára, amelyek megfelelően képviselik ezeket a termékeket a piacon. Ezeken a konzultációkon mi is részt vettünk, és javaslatot tettünk.

2023. július 20.
2023. július 20.

Előadás a Magyar Büntetés-végrehajtás Oktatási Központjában

 

A Büntetés-végrehajtási Intézet meghívására csapatunk szakmai előadást tartott az Intézet Oktatási Központjában a húsmentes táplálkozás és a fenntarthatóság kapcsolatáról.

2023. június 8.
2023. június 8.

Fenntarthatósági díjátadó ünnepség a METRO-ban

 

Nagy öröm volt számunkra, hogy, mint tavalyi győztesek, átadhattuk a METRO Fenntartható Gasztronómia Díjat szervezet és étterem kategóriában a Dabasi Intézményfenntartó Központnak és a The Planteen vegán étteremnek.

2023. április 26.
2023. április 26.

A Gazdasági Versenyhivatal jelentése a tejágazatról - NÉGYOSZ állásfoglalás

 

Nagy megtiszteltetés számunkra, és egyben a növényi kategória szerepének elismerése, hogy április 26-án a NÉGYOSZ egyike volt azon szakmai szervezeteknek, amelyek részt vehettek és észrevételt tehettek a Gazdasági Versenyhivatal tejágazati vizsgálatáról szóló jelentés szakmai konzultációján.

2022. december
Négyosz logó
2022. december

Megalakult a NÉGYOSZ,

 

a Növényi Alapú Élelmiszereket Gyártók és Forgalmazók Országos Szövetsége

Mi várható ezután?

Örömmel jelenthetjük ki, hogy a NÉGYOSZ egyre erősebb és dinamikusabb szervezetként fejlődik, tele izgalmas tervekkel és célokkal 2025-re és azon túlra is! Az eddigi két év során számos sikert könyveltünk el az állatvédelem, a fenntarthatóság és a növényi alapú vállalkozások támogatása terén.

Célunk,

hogy tovább bővítsük a növényi étrend és fenntarthatóság iránti tudatosságot, valamint támogassuk azokat, akik hasonló értékrenddel rendelkeznek. Emellett kiváló lehetőségek várják azokat, akik csatlakoznak hozzánk, hogy aktívan részt vegyenek a közös céljaink elérésében.

Ha te is

részese szeretnél lenni ennek a lendületes közösségnek, és szeretnéd követni a NÉGYOSZ által elért eredményeket, akkor csatlakozz hozzánk!