Ma már széleskörű tudományos konszenzus szól arról, hogy az élelmiszer-előállítás környezeti lábnyoma miatt a klímaválsággal összefüggő, az emberiség előtt álló globális kihívások nem küzdhetők le az élelmezési rendszereink fenntarthatóbbá alakítása nélkül.
Ráadásul ehhez nem áll sok idő a rendelkezésünkre: a fejlett világban, így Európa országaiban is még ebben az évtizedben meg kell találni a válaszokat arra a kérdésre, hogy milyen átalakítások szükségesek az élelmiszereink és alapanyagaik előállításában és a lakosság étrendjében ahhoz, hogy a gyermekeink számára élhető, és a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást fenntartható módon biztosítani képes természeti környezetet hagyjunk örökül.
Ezért Magyarországon is késedelem nélkül el kell kezdeni a szakmai és társadalmi párbeszédet arról, hogy milyen eszközökkel indulunk el a fenntarthatóbb hazai élelmiszergazdaság és étrend kialakításának útján.
Ehhez számos területen kell változásokat elérni, az élelmiszerpazarlás csökkentésétől, a kímélő mezőgazdasági módszerek alkalmazásán és az alternatív növényi fehérjeforrások meghonosításán át az állati eredetű termékek fogyasztásának csökkentéséig.
A rendezvényünk célja, hogy elindítsa ezt a folyamatot, és felhívja a figyelmet a minél nagyobb mértékben növényi alapú étrend kialakításának környezetvédelmi, népegészségügyi és gazdasági szükségszerűségére, valamint a hazai élelmiszergazdaság számára a növényi alapú kategória által nyújtott potenciális versenyképességi lehetőségekre.
2023. november 9. 09:30 - 12:30.
Magyar Francia Kereskedelmi és Iparkamara, Budapest VIII. kerület, East West Business Center, Rákóczi út 1-3.