Az élelmezés jövője – Fenntartható, növényi alapú megoldások

 

Ma már széleskörű tudományos konszenzus szól arról, hogy az élelmiszer-előállítás környezeti lábnyoma miatt a klímaválsággal összefüggő, az emberiség előtt álló globális kihívások nem küzdhetők le az élelmezési rendszereink fenntarthatóbbá alakítása nélkül.

 

Ráadásul ehhez nem áll sok idő a rendelkezésünkre: a fejlett világban, így Európa országaiban is még ebben az évtizedben meg kell találni a válaszokat arra a kérdésre, hogy milyen átalakítások szükségesek az élelmiszereink és alapanyagaik előállításában és a lakosság étrendjében ahhoz, hogy a gyermekeink számára élhető, és a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást fenntartható módon biztosítani képes természeti környezetet hagyjunk örökül.

Ezért Magyarországon is késedelem nélkül el kell kezdeni a szakmai és társadalmi párbeszédet arról, hogy milyen eszközökkel indulunk el a fenntarthatóbb hazai élelmiszergazdaság és étrend kialakításának útján.

 

Ehhez számos területen kell változásokat elérni, az élelmiszerpazarlás csökkentésétől, a kímélő mezőgazdasági módszerek alkalmazásán és az alternatív növényi fehérjeforrások meghonosításán át az állati eredetű termékek fogyasztásának csökkentéséig.

A rendezvényünk célja, hogy elindítsa ezt a folyamatot, és felhívja a figyelmet a minél nagyobb mértékben növényi alapú étrend kialakításának környezetvédelmi, népegészségügyi és gazdasági szükségszerűségére, valamint a hazai élelmiszergazdaság számára a növényi alapú kategória által nyújtott potenciális versenyképességi lehetőségekre.

Időpont

2023. november 9. 09:30 - 12:30.

Helyszín

Magyar Francia Kereskedelmi és Iparkamara, Budapest VIII. kerület, East West Business Center, Rákóczi út 1-3.

Program

Nagy Ervin

Nagy Ervin

NÉGYOSZ

    9:30 – 09:40

     

    Megnyitó

    Vigh Péter

    Vigh Péter

    masfelfok.hu

      09:40 – 10:00

       

      Mezőgazdaság, élelmiszeripar és klímaváltozás

      Szöllősi Réka

      Szöllősi Réka

      elelmiszervilag.hu

        10:00 – 10:20

         

        Élelmiszeripar és fenntarthatóság: uniós jogi környezet, nemzetközi tudományos és piaci fejlemények

        10:20 - 10:35 Kávészünet
        Berezvai Zombor

        Berezvai Zombor

        Corvinus Egyetem

          10:35 – 10:55

           

          A növényi alapú élelmiszerek gyártásának vállalati és nemzetgazdasági előnyei: miért érdemes erre (is) fókuszálni?

          Dr. Szabó Zoltán

          Dr. Szabó Zoltán

          Pécsi Tudományegyetem

            10:55-11:15

             

            Táplálkozástudományi fejlemények a növényi alapú táplálkozással kapcsolatban

            11:15 - 11:30 Kávészünet
            Miskolczi István

            Miskolczi István

            NÉGYOSZ

              11:30 – 11:50


              A hazai NÉGYOSZ-kutatás eredményeinek bemutatása

              Vajda Mónika

              Vajda Mónika

              Vega-Farm Food Kft.

                11:50 – 12:10


                A növényi alapú élelmiszerek előállításának kihívásai és lehetőségei a gyakorlatban: bemutatkozik egy sikeres hazai kisvállalkozás

                12:10 - 12:30 Kérdések, zárás