Egy 13 európai országban végzett felmérés szerint a fogyasztók 41,8%-a próbált ki alternatív fehérjeforrásokat, például hüvelyeseket és növényi alapú élelmiszereket.

Egy 13 európai országban végzett felmérés szerint a fogyasztók 41,8%-a próbált ki alternatív fehérjeforrásokat, például hüvelyeseket és növényi alapú élelmiszereket.
Február 11-én részt vettünk a hazai hüvelyes-értéklánc aktuális kérdéseit boncolgató műhelybeszélgetésen, és inspiráló élményekkel tértünk haza.
Január 31-én 30-an gyűltünk össze, hogy megünnepeljük a NÉGYOSZ 2. születésnapját. Kollégáink, tagjaink és támogatóink körében töltöttünk el 3 tartalmas órát szakmai és kevésbé formális beszélgetésekkel, vidám történetmeséléssel, valamint az elmúlt évek és a jövőbeli célok összefoglalásával.
A fenntartható élelmiszerek megfizethetősége kiemelt társadalmi kérdés. Egy friss tanulmány az ÁFA-kulcsok reformját javasolja. Vajon megvalósítható? Cikkünkben feltárjuk a részleteket és a hazai vonatkozásokat.
Egy felmérés szerint Nagy-Britanniában az emberek 3%-a, azaz kb. 2 millió ember vallja magáról, hogy vegán vagy növényi étrendet követ.
A NÉGYOSZ alig több, mint 2 éve működik. Ez alatt számos projektben, kutatásban vettünk részt, oktatásokat szerveztünk, élelmiszerágazati és kormányzati szereplőkkel léptünk kapcsolatba a szakmai párbeszéd megkezdése céljából. Olvasd el a 2024 évi összefoglalónkat!
Növényi alapú élelmiszerek és az egészség – Tévhitek, túlzások, egészségügyi előnyei és kockázatai a növényi alapú élelmiszereknek elnevezésű munkakonferenciánkat 2024. november 13-án tartottuk a Magnet Közösségi Házban.
Szervezetünk ezzel a címmel tartott workshopot október 17-én a Magnet Közösségi Házban. A rendezvény arra hívta fel a figyelmet, hogy a növényi alapú élelmiszerek támogatása nem csupán környezetvédelmi kérdés, hanem stratégiai lépés a magyar élelmiszeripar rezilienciájának, alkalmazkodóképességének növelésére. Az éghajlati kihívások közepette a fenntartható és innovatív megoldások kidolgozása elengedhetetlen a jövő generációi számára.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) biztonságosnak ítélte az Impossible Foods precíziós fermentálással előállított hemet, amely a hamburgereik “vérző” összetevője. Ez azt jelenti, hogy az Impossible Burgerek egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy az EU boltjaiban megjelenjenek!
Régóta dédelgetett álmunk vált valóra azzal, hogy elindíthattuk a közétkeztetésben dolgozó szakácsok, élelmezésvezetők számára a növényi alapú szakácstovábbképzésünket. Az első, kétnapos Plant-Powered Perspectives közétkeztetési szakácsképzésre 2024. szeptember 9-én és 10-én került sor a METRO Gasztroakadémián. A részvétel ingyenes, de meghívásos alapú volt.