a Növényi Alapú Élelmiszereket Gyártók és Forgalmazók Országos Szövetsége
Nagy megtiszteltetés számunkra, és egyben a növényi kategória szerepének elismerése, hogy április 26-án a NÉGYOSZ egyike volt azon szakmai szervezeteknek, amelyek részt vehettek és észrevételt tehettek a Gazdasági Versenyhivatal tejágazati vizsgálatáról szóló jelentés szakmai konzultációján.
Nagy öröm volt számunkra, hogy, mint tavalyi győztesek, átadhattuk a METRO Fenntartható Gasztronómia Díjat szervezet és étterem kategóriában a Dabasi Intézményfenntartó Központnak és a The Planteen vegán étteremnek.
A Büntetés-végrehajtási Intézet meghívására csapatunk szakmai előadást tartott az Intézet Oktatási Központjában a húsmentes táplálkozás és a fenntarthatóság kapcsolatáról.
Konzultációkat tartottak a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával, hogy olyan terminológiai szabványokat határozzanak meg a növényi alapú élelmiszer-alternatívák számára, amelyek megfelelően képviselik ezeket a termékeket a piacon. Ezeken a konzultációkon mi is részt vettünk, és javaslatot tettünk.
Idén is lehetőségünk volt részt venni a CARE állatjogi konferencián, ahol sok jó gyakorlatot, információt és értékes nemzetközi kapcsolatokat szereztünk.
Célunk az volt, hogy felmérjük a lakosság jelenlegi igényeit és preferenciáit a növényi alapú étrendek összefüggésében. Ez egy nagyon fontos projekt volt számunkra, hiszen Magyarország jellemzően hiányzik a térképről az ilyen irányú adatok tekintetében.
A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) támogatásával részt vehettünk az idei közétkeztetési versenyben. A versenyhez először csatlakozott a Magyar Büntetés-végrehajtás is, felkérve a NÉGYOSZ-t, hogy mentorálással segítse csapatukat. Idén a verseny fő üzenete a fenntarthatóság volt.
Védnökségünk eredményeként 3 csapatunkból 2 benevezett a jövő évi döntőbe, így bemutatva szervezetünket a résztvevőknek.
A NÉGYOSZ, a Danone, valamint a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége részvételével elkészült a manifesztónk. Ez egy nyilvános dokumentum, amelyet a honlapunkon osztottunk meg, és tettünk aláírhatóvá, valamint ezt magánszemélyek és szervezetek is aláírhatják.
Célunk, hogy a gyártók és a különböző szervezetek közötti koalíciót létrehozva kinyilvánítsuk azon szándékunkat, hogy támogatjuk a magyar táplálkozást és élelmiszeripart a növényi alapú szemlélet felé való elmozdulásban.
Megszerveztük a NÉGYOSZ első, teljesen saját rendezvényét, “Konferencia a fenntartható élelmezési rendszerek kialakításáért” címmel. A rendezvénnyel főleg a kormányzati szereplőket értük el, így átfogó diskurzus indulhatott a növényi étrend szerepéről és fontosságáról Magyarországon.
Már 3. alkalommal rendeztük meg a Plant-Powered Perspectives konferenciát, társszervezőnkkel, a VBC-vel (Vegan Business Circle-lel) közösen. Idén fókuszunkban a HoReCa szektor állt, valamint a növényi opciók bevezetésének lehetőségei.
Meghívást kaptunk előadóként a Danone és a Debreceni Egyetem által szervezett első magyarországi flexitáriánus fórumra - így csapatunkból hárman is prezentálhattak a rendezvényen.
Büszkék vagyunk arra, hogy fiatal, egy éves fennállásunk alatt olyan meghatározó piaci szereplőket nyertünk meg tagjainknak a növényi alapú termékgyártók és forgamazók közül, mint a Danone, valamint a Naszálytej Tejfeldolgozó és Kereskedelmi Kft., és a Pápai Hús is.
A nagyobb vállalatok mellett rendkívüli értéket teremtő kis-és középvállalkozások csatlakozásával is erősödött a Szövetségünk idén.
Ügyvezetőnk, Miskolczi István előadást tarthatott a MentesFeszt rendezvényen, “Terítéken a változás: A jövő flexitáriánus?” címmel.
Remekül sikerült a NÉGYOSZ számára a 2024-es SIRHA Budapest rendezvény a HUNGEXPO-n! Nemcsak számos új kapcsolattal gazdagodhattunk, de alkalmunk nyílt részt venni előremutató és izgalmas szakmai kerekasztalbeszélgetésekben, valamint a Közétkeztetési Verseny fináléjában is.
Tagjaink közül a Lolo Snack, a Naszálytej, és a Vega-Farm Food Kft. növényi termékeit kóstoltathattuk, amik óriási sikert arattak a rendezvényen.
Ügyvezetőnk, Miskolczi István részt vett az Agrárminisztérium által szervezett "Mentesek és alternatívák a táplálkozásban" című izgalmas kerekasztalban.
Elnökünk, Nagy Ervin pedig helyet kapott a Közétkeztetési Verseny kapcsán a KÖZSZÖV által szervezett fenntarthatósági kerekasztalban.
Utolsó nap, a Közétkeztetési Verseny eredményhirdetésekor megtudtuk, hogy a NÉGYOSZ által mentorált két csapat, a Vácziak és a BV agglomeráció 2-es csapata ezüst fokozatot ért el a versenyen, amire nagyon büszkék vagyunk, és szívből gratulálunk a versenyzőknek!
Meghívást kaptunk Berezvai Zombortól a Budapesti Corvinus Egyetem gazdálkodás és menedzsment hallgatóinak órájára, ahol egy előadás keretében ügyvezetőnk, Miskolczi István bemutatta a magyar növényi élelmiszerek piacának helyzetét, árazási és ÁFA kérdéseit, valamint tavalyi reprezentatív kutatásunk eredményeit is.
Bízunk benne, hogy a jövőben egyre több lehetőségünk nyílik megjelenni a magyar felsőoktatás térképén, hogy új nézőpontokat adhassunk a növényi alapú élelmiszerekről a hamarosan munkaerőpiacra lépő generációnak is.
A Magyar Büntetés-végrehajtás 6 szakácsa vett részt a "Éttermi tészták növényi alapokon" c. mesterkurzuson a METRO Gasztronómiai Akadémián, a NÉGYOSZ támogatásával.
A NAK (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) munkacsoport létrehozásával segíti a mentes termékek piacának fejlődését. A NÉGYOSZ is részt vett a munkacsoport alakuló ülésén, a szövetség teljes tagságát képviselve.
Idén mi is részt vettünk a Trade magazin által szervezett Innovációk Napján, méghozzá egy izgalmas kerekasztal beszélgetés résztvevőjeként, ahol többek között a mentes termékek elnevezésének témája is újból előkerült.
Július 5-én Brüsszelben rendezték meg az EU Presidency’s workshopot Shaping consumers’ food choices (A fogyasztók formálása – Ételválasztások) címmel.
A NÉGYOSZ képviseletében Miskolczi István ügyvezető vett részt.
A Belügyminisztériumhoz benyújtottuk a közétkeztetési rendelet módosítására vonatkozó javaslatunkat.
Júliusban a Belügyminisztérium társadalmi egyeztetést kezdeményezett a közétkeztetést szabályozó 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet módosításáról. A NÉGYOSZ is véleményezte és elküldte észrevételeit a Belügyminisztériumnak, felhívva a figyelmet korunk kihívásaira és a növényi étrend előnyeire.
Régóta dédelgetett álmunk vált valóra azzal, hogy elindíthattuk a közétkeztetésben dolgozó szakácsok, élelmezésvezetők számára a növényi alapú szakácstovábbképzésünket.
Október 3-án részt vettünk az Agrárközgazdasági Intézet, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Fővárosi Önkormányzat közös eseményén, fenntartható közétkeztetés témában.
Megrendezésre került idei első, az élelmiszeripar és a fenntarthatóság összefüggéseit bemutató és megvitató rendezvényünk. Az előadásokon és a workshopon főképpen kormányzati szereplők és érintett szervezetek, vállalatok képviselői vettek részt. Beszámolónk ITT olvasható.
Nagy mérföldkőhöz érkeztünk, mint szakmai érdekképviseleti szervezet: megrendezésre került első, a növényi alapú élelmiszerek egészségügyi oldalát tárgyaló munkakonferenciánk, ahol kiemelt tudású előadók osztották meg tudásukat, főképp kormányzati szervezetek képviselői számára. Beszámolónk hamarosan érkezik.
Örömmel jelenthetjük ki, hogy a NÉGYOSZ egyre erősebb és dinamikusabb szervezetként fejlődik, tele izgalmas tervekkel és célokkal 2024-re és azon túlra is! A 2023-as év során számos sikert könyveltünk el az állatvédelem, a fenntarthatóság és a növényi alapú vállalkozások támogatása terén.
hogy tovább bővítsük a növényi étrend és fenntarthatóság iránti tudatosságot, valamint támogassuk azokat, akik hasonló értékrenddel rendelkeznek. Emellett kiváló lehetőségek várják azokat, akik csatlakoznak hozzánk, hogy aktívan részt vegyenek a közös céljaink elérésében.
részese szeretnél lenni ennek a lendületes közösségnek, és szeretnéd követni a NÉGYOSZ által elért eredményeket, akkor csatlakozz hozzánk!