Hírek
Összefoglaló a SIRHA szakkiállításról

Összefoglaló a SIRHA szakkiállításról

A SIRHA 2024. március 5-én 30 ezer négyzetméteren 20 000 látogatóval és 300 kiállítóval nyitotta meg a kapuit. A HoReCa szektor legnagyobb ünnepe és szakkiállítása idén korábban nem látott mennyiségű szakmai rendezvénynek, kerekasztal beszélgetésnek ad otthont. Ezeken felüli pedig több szakmai versenynek is: a Közétkeztetők versenyének, a World Pizza Championship Selections-nek és a Gelato Masters-nek is.

Fontos témákat érintettek a megnyitóbeszédek

A rendezvényt a Hungexpo vezérigazgatója, Ganzer Gábor nyitotta meg egy rövid köszöntővel. Beszédében hangsúlyozta, hogy visszatekintve mind a covid, mind az ukrán háború gazdasági hatásai nehéz helyzetbe hozták a HoReCa szektort és az élelmiszeripart is, de a szektor ilyen körülmények között is bizonyította alkalmazkodóképességét. A vezérigazgató beszédében kitért a séfek méltatására is, hiszen ők újítják meg a gasztronómiát.

A NÉGYOSZ standja, Fülöp Zsófia és Miskolczi István
A NÉGYOSZ standja, Fülöp Zsófia és Miskolczi István / Fotó: NÉGYOSZ

Nagy István agrárminiszter folytatta a szakkiállítás megnyitóját számos érdekes témát érintő beszédével. Elmondta, hogy mostanra természetessé vált, hogy mindig minden élelmiszer rendelkezésre áll, de ezt csak úgy tudjuk elérni, ha a leginnovatívabb, leggyorsabban reagáló szektor és ágazat az agrár- és élelmiszeripar. Általában elmondhatjuk, hogy az élelmiszerek hosszú utat járnak be a termőföldtől az asztalig, de ezen a rendezvényen most itt van a termelő és a fogyasztó is, nagyon közel egymáshoz.

Az élelmiszeripar stratégiai ágazat, ezért a mostani nehéz helyzetben történelmi mértékű forrásokat biztosít számára az Agrárminisztérium. Még ebben a hónapban megkezdődik a konzultáció a KAP (Közös Agrárpolitika) program keretén belül az élelmiszeripari pályázatokról. A tervek szerint kb. 200 milliárd Ft értékű pályázati pénz lesz elérhető. 50 milliárd a kisebb léptékű, 150 milliárd komplex projektek számára.

A NÉGYOSZ standja, Fülöp Zsófia és Miskolczi István, Toffini vegán desszert és növényi italok a SIRHA szakkiállításon
A NÉGYOSZ standja, Toffini vegán desszert és növényi ital a SIRHA szakkiállításon / Fotó: NÉGYOSZ

A miniszter elmondta azt is, hogy a fejlődés érdekében az agrárágazat és a feldolgozóipar együttműködésére van szükség. Kitért az EU-s elnökségi időszakra is, amely során olyan fontos szabályozási kérdésekben terveznek dönteni, mint a jelölés és az élelmiszerpazarlás. Az agrárminiszter szerint nem az állattenyésztés, hanem az élelmiszerpazarlás a legfőbb probléma. Példának említette a NÉBIH Maradék nélkül programjának sikerességét. Kiemelte még a szemléletformáló kampányok és védjegyek fontosságát.

A közétkeztetés napi 1,5-2 millió ember ellátását biztosítja, sokakra van tehát napi szintű hatással. De nem csak a fogyasztókra, hanem a hazai termelőkre és a környezetvédelemre is. Kiemelten fontos, hogy a hazai közétkeztetés megfeleljen az előírásnak, ugyanis 2023-tól már 80%-ban ilyen rövid ellátási láncon belül beszerzett alapanyagok felhasználása vált kötelezővé. Ez a törekvés nem csak környezettudatosabb, hanem a hazai termelőket is támogatja.

Közétkeztetők versenye a SIRHA szakkiállításon
Közétkeztetők versenye / Fotó: NÉGYOSZ

Az idei évben terítéken van a Magyar Élelmiszerkönyv változtatása, amellyel kapcsolatban egy átfogó módosításra számíthat az ágazat, illetve szóba került a műhúsok forgalmazásának rendeletben történő tiltásának a kérdése is.

Ebben a kérdésben, mint szakmai szervezet, úgy gondoljuk, hogy egy olyan kategória tiltása, amiről nincs elegendő kutatásunk és információnk, nem az innovációt támogatja. Mivel ezen termékek Európai Uniós forgalomba hozatalának nem adott a jogszabályi háttere, nem engedélyezett, így ez a potenciális tiltás nem hoz semmilyen változást a mostani jogi környezetben a műhúsok tekintetében. Ami viszont káros lehet, az az, ha a fogyasztói kommunikációban ez összemosásra kerül a meglévő és Magyarországon is prosperáló növényi alapú helyettesítő termékekkel. Ebben az esetben ez egy innovatív, nagy hozzáadott értéket termelő ágazatot érinthet kedvezőtlenül.

Ebben a gondolatban erősített meg minket az ezt követő innovációs termékdíj átadó, ahol 6 kategóriában hirdettek eredményt. Mind az „élelmiszer” és az „ital” kategóriában is a növényi alapú termékek domináltak.

2024-ben a következő termékek kerültek élelmiszer-kategóriában díjazásra:

  • A Nestlé Hungária Kft. Garden Gourmet Vuna terméke első helyezést ért el élelmiszer kategóriában.
  • A Vegadokk Kft. Hamburger pogácsa – fasírt alappor termékcsalád második helyezett lett
  • A Kotányi Hungária Kft. No Need For Meat, szójagranulátum alapú instant készétel-alapok harmadik helyezést értek el.

Italok kategóriában pedig

  • A METRO Kereskedelmi Kft. METRO Chef Veggie növényi italok nyerték a versenyt.

Kijelenthetjük, ezzel a markáns eredménnyel megtámogatva, hogy az innovációt a növényi alapú termékek vezették az élelmiszeriparban a 2024-es évben.

Miskolczi István és Nagy Ervin, NÉGYOSZ
Miskolczi István és Nagy Ervin a NÉGYOSZ képviseletében / Fotó: NÉGYOSZ

A NÉGYOSZ a SIRHA-n

A NÉGYOSZ saját standdal vett és vesz még ezen a napon is részt a kiállításon. Számos érdeklődővel sikerült megismerkednünk, új szakmai kapcsolatokra tettünk szert, a standon pedig szervezetünk manifesztójához is gyűjtöttünk aláírásokat. Ezt a növényi kiáltványt egyébként online is alá lehet írni, itt érhető el.

A NÉGYOSZ növényi alapú kiáltványa
A NÉGYOSZ növényi alapú kiáltványa / Fotó: NÉGYOSZ

A kiállításon három tagunk termékeit is megkóstolhatták az érdeklődők. A Vega-Farm Food Kft. hagyományos füstölésű Gabona Roli és Csicseri Bori gabonarúdjai osztatlan sikert arattak. Desszertként a Naszálytej Zrt Toffini vegán desszertjeit kóstolhattuk meg. Ez a tofu alapú kakaós masszával bevont desszert, valamint a Lolo Snack speciális szárítási eljárással készült gyümölcs-snackjei tették teljesé az ízélményt. Így a felvonultatott ételekről nyugodtan kijelenthetjük, hogy standunknál találkozott a tradíció és az innováció.