Hírek
Mentes munkacsoportot hozott létre a NAK

Mentes munkacsoportot hozott létre a NAK

A NAK (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) munkacsoport létrehozásával segíti a mentes termékek piacának fejlődését. A NÉGYOSZ is részt vett a munkacsoport alakuló ülésén, a szövetség teljes tagságát képviselve.

A NAK Mentes munkacsoport létrehozásának célja az, hogy szakmai támogatást nyújtson a gyártóknak, és képviselje az érdekeiket a termékkörök szabályozási környezetét alakító és fenntartó döntéshozók előtt. Emellett a munkacsoport feladata a glutén-, laktóz-, tej- és cukormentes termékek minőségének biztosítása is.

A munkacsoport iránti igény megszületéséről az elnök, Szabolcs Péter a Jazzy Rádióban, a Business Class c. műsorban beszélt.

Magyarországon is növekszik azoknak a fogyasztóknak a száma, akik gluténérzékenységtől, tejfehérje-allergiától, tejcukor-érzékenységtől (laktózintolerancia) vagy cukorbetegségtől szenvednek. Annak érdekében, hogy számukra is kialakítható legyen az egészséges életmód, elengedhetetlen, hogy megfelelő étrendet tudjanak tartani. Ehhez nyújt segítséget a különböző mentes termékek kínálata.

A mentes termékek gyártása nagy szakértelmet igényel

A vonatkozó jogszabályok, előírások és szabványok mellett figyelemmel kell lenni a táplálkozástudomány fejlődésére is, hogy megfelelően válasszák ki az élelmiszerek összetevőit és biztonságos, hatékony termékeket állítsanak elő.

Mentes munkacsoportot alapított a NAK / Fotó: Shutterstock

A mentes termékek iránti kereslet folyamatosan nő, és az élelmiszeripari vállalatoknak fel kell készülniük a megnövekedett igények kielégítésére. Ugyanakkor egyre több cég kínál ilyen termékeket, így a piaci verseny a fogyasztókért kiéleződött. A vásárlók egyre jobb minőséget és változatosabb termékskálát várnak el. A NAK által most életre keltett mentes termékek munkacsoportjának megalakítása segíti a gyártók, kereskedők, szakértők és kutatók fejlesztési eredményeinek megosztását a termék- és a gyártás-technológia és az innovációk gyártói adaptációjának területén. A munkacsoport által a különböző területek a felmerülő nehézségek kezelésében is segíthetik egymást.

A kezdeményezés továbbá hozzájárulhat a fogyasztók szakmai alapokon nyugvó tájékoztatásához és edukációjához a mentes termékek összetételéről, gyártásáról, az orvosilag előírt diétába beillesztéséről. Ezen kívül lehetőséget ad az ágazatban dolgozóknak szakmai kapcsolatokat építeni és közösen dolgozni a mentes termékek előállításának legjobb gyakorlatainak kialakításán, az élelmiszeripari előírások kidolgozásában és betartásában a mentes termékek esetében.

A NÉGYOSZ is részt vett az alakuló ülésen

Szabolcs Péter, a NAK Pest vármegyei küldöttének, a Mentes munkacsoport elnökének meghívására a NÉGYOSZ is részt vett az alakuló ülésen, természetesen a szövetségünk teljes tagságát képviselve.

„A mentes termékek esetében mind az alapanyagbeszerzés, mind a gyártástechnológia és a csomagolás is különleges figyelmet igényel, hogy a gyártók a fogyasztók számára megfelelő minőségű, az adott allergénektől mentes terméket tudjanak előállítani, az egészségügyi kockázat minimalizálásával. Ennél fogva értelemszerűen ezeknek a termékeknek az előállítási költségei, így a fogyasztói ára is magasabb. Azonban a jelenlegi törvények szerint NETA és a legmagasabb ÁFA sújtja ezeket a termékeket. A munkacsoport legtöbb résztvevője ezt kiemelte, mint akadályozó tényezőt. Ezen pénzügyi terhek mérséklése óriási segítség volna a fogyasztók számára. Bízunk a döntéshozók proaktív hozzáállásában a jelenlegi helyzet feloldásában.” – foglalta össze a munkacsoport alakuló ülését Miskolczi István, a NÉGYOSZ ügyvezetője.

Köszönjük a meghívást és a közös munkát!