Hírek
Fenntartható jövő hüvelyesekkel – Beszámoló a LegumES workshopról

Fenntartható jövő hüvelyesekkel – Beszámoló a LegumES workshopról

Február 11-én részt vettünk a hazai hüvelyes-értéklánc aktuális kérdéseit boncolgató műhelybeszélgetésen, amelyet az ESSRG és az Agri Kulti szervezett a LegumES projekt keretében. Az esemény helyszíne a CEU Nádor utcai épülete volt, ahol szakértők, gazdálkodók, kutatók, közétkeztetők és kormányzati szereplők gyűltek össze, hogy közösen gondolkodjanak a fenntartható mezőgazdaság és élelmezés jövőjéről.

A LegumES projekt és céljai

A LegumES projekt arra törekszik, hogy gyakorlati módszereket és eszközöket fejlesszen a hüvelyes növények termesztésének és felhasználásának támogatására. Célja, hogy elősegítse a legjobb mezőgazdasági gyakorlatok alkalmazását, valamint feltárja a hüvelyesek környezeti és társadalmi-gazdasági előnyeit. A projekt két központi eleme a gazdálkodók és más érintettek bevonása, valamint

a hüvelyesek szerepének megerősítése az élelmiszerrendszerben és az ökoszisztémák fenntartásában.

A műhelybeszélgetés főbb témái

A workshop három fő témakör köré szerveződött: a gazdasági, kulturális-társadalmi és környezeti előnyökre összpontosítottunk. A résztvevők interaktív módon dolgoztak együtt, és határozták meg az általuk legfontosabbnak tartott tényezőket. A különböző szektorokból érkező szereplők – minisztériumi képviselők, termelők, kutatók és vállalkozások – egyetértettek és mindannyian érdekeltek abban, hogy a hüvelyesek egyre nagyobb figyelmet kell kapjanak az élelmezési rendszerekben.

A három fő témára lebontva, a teljesség igénye nélkül, ezek az előnyök jelentek meg:

  1. Gazdasági előnyök – Megvitattuk a hüvelyesek szerepét a hazai mezőgazdaságban és élelmiszeriparban, valamint azt, hogy milyen lehetőségeket kínálnak a gazdálkodók számára.

    A résztvevő szakmabeliek többek közt ezeket a szempontokat tartották kiemelten fontosnak: a hüvelyesek nem igényelnek sok törődést a vetés után; jól eltarthatóak; könnyen szállíthatóak; kis mennyiségben nyereségesen értékesíthetőek; nagy a kereslet a hazai terményre. Emellett többen jelölték elsődleges gazdasági előnynek azt is, hogy a magas rosttartalma miatt a fogyasztása az egészségügyi kiadásokat is jelentős mértékben csökkentené.

  2. Kulturális és társadalmi hasznok – A hüvelyesek gasztronómiai és közétkeztetési jelentősége mellett szó esett arról is, hogy hogyan ösztönözhetjük a fogyasztásukat és beépülésüket a mindennapi étrendbe. Magyarországon még népdal is őrzi a „csicseriborsó, bab, lencse…”, tehát a hüvelyesek kulturális múltját, ezért nem kell messzire visszanyúlni, hogy felelevenítsük és emberközelivé tegyük a fogyasztásukat.

    A közös munka során nagy arányban voksoltak a jelenlevők azokra az előnyeire, mint pl. hogy a hüvelyesek egészségesek, laktatóak, jól hasznosuló tápanyagforrásnak számítanak; jelentős és fenntartható fehérjealternatívát képeznek; és új gasztrotrendek és étrendek támogatói.

  3. Természetvédelmi, környezeti előnyök – A hüvelyesek hozzájárulása a talajmegújításhoz, a biodiverzitás növeléséhez és a klímaváltozás elleni küzdelemhez kiemelt hangsúlyt kapott. Ráadásul bizonyos fajták szárazságtűrőek, így ellenállónak bizonyulnak az időjárási viszontagságokkal szemben.

    A résztvevők egyetértettek abban is, hogy a hüvelyesek jól beilleszthetők a vetésforgóba, hozamjavító hatásúak, támogatják az agrobiodiverzitást, klímahatásuk alacsonyabb a többi növényénél, és közvetlen fehérjeforrások, tehát az értékláncuk rövid.
Zabezsinszkij Anna és Miskolczi István a NÉGYOSZ képviseletében a LegumES hüvelyesek témáját körüljáró workshopján
Zabezsinszkij Anna és Miskolczi István a NÉGYOSZ képviseletében a workshopon / Fotó: NÉGYOSZ

Miért idegenkednek a fogyasztók a hüvelyesektől?

A közös műhelybeszélgetésen kívül előadásokat is hallhattunk, amelyek összeszedtek olyan fontos szempontokat, mint például, hogy:

  • A fogyasztást tekintve miért idegenkednek a hüvelyesektől az emberek:

    – nem ismerik a változatos elkészítési módokat és a könnyű főzési technikákat
    – a hagyományos magyar konyha hüvelyesekből készült fogásai kikoptak
    – a nem túl kellemes menzaélményt elevenítik fel

  • Vannak pozitív hazai trendek, pl. a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége is fenntartható élelmiszerként említi és az Okostányér ajánlásukban megfelelő fehérjeforrásként hivatkoznak a hüvelyesekre; a csírák fogyasztásával, a vegetáriánus vagy növényi étrend terjedésével, és a feldolgozott termékeket tudatosan kerülők számának növekedésével egyre többen fogyasztják őket.

A következő lépések a hüvelyesek népszerűsítésében

A műhelybeszélgetés eredményeit a szervező szervezet hamarosan közzéteszi, és a résztvevők javaslatai alapján megoldási terveket is összeállítanak. A cél az, hogy a hüvelyesek termesztése és fogyasztása még nagyobb támogatást kapjon, és ezzel is hozzájáruljon a fenntartható élelmezési rendszerek kialakításához.

Köszönjük a szervezőknek a meghívást! Egy tartalmas és inspiráló eseményben lehetett részünk. A LegumES projekt kiváló példája annak, hogyan formálhatjuk közösen a fenntarthatóbb, növényi alapú jövőt.