Hírek
Ilyen volt a 2025-ös nyár a NÉGYOSZ-nál

Ilyen volt a 2025-ös nyár a NÉGYOSZ-nál

Tisztújítás, fesztiválok és új szakmai kapcsolatok – az idei nyár mozgalmasan telt a NÉGYOSZ életében. Csokorba gyűjtöttük, mi mindent csináltunk az elmúlt hónapok során:

Tisztújítás – folytonosság és friss erők

A NÉGYOSZ megalakulása óta eltelt 3 év, ezért eljött a tisztújítás ideje. A vezetésben nem történt meglepetés: az elnök, az ügyvezető és a titkár személye változatlan. Ugyanakkor több pozícióban új felállás alakult ki:

  • Fait Federika felügyelőbizottsági tagból elnökségi taggá vált
  • Vajda Mónika elnökségi tagból alelnök lett
  • Szöllősi Réka bekerült az elnökségbe
  • Várkonyi Bea (Danone) az elnökség tagja lett
  • Bergovecz László elnökségi tagból felügyelőbizottsági elnökké lépett elő
  • Péter Katalin (Naszálytej) a felügyelőbizottságba került
  • Bíró Attila a felügyelőbizottságban maradt a korábbi posztján
  • Magyarvári Szilvi távozott az elnökségből, de az OkosFehérje szakmai vezetőjeként továbbra is aktívan együtt dolgozunk vele.

A NÉGYOSZ első fesztiváli kitelepülése
Első fesztiváli kitelepülésünk / Fotó: NÉGYOSZ

Az első fesztiválunk és szakmai események

Idén nyáron a NÉGYOSZ több helyszínen is találkozott a nagyközönséggel és a szakmai közeggel:

  • Krisna-völgyi Búcsú – panelbeszélgetésben vettünk részt
  • Víz Zene Virág Fesztivál (Tata) – az OkosFehérje első fesztiválos standján 3 napon át játszottunk, beszélgettünk és közel 200 emberrel ismertettük meg a hüvelyesek sokoldalúságát. Több mint 200 receptünket vitték haza a látogatók!
  • MDOSZ konferencia (szeptember): A növényi étrend kiemelt témaként jelent meg a konferencián, standunknál több száz érdeklődő fordult meg, és számos új szakmai kapcsolat született. A Biorganik Online, a Papa de Vega, a Vega-Farm és a Naszálytej Toffini Tofu növényi alapú termékeit is megkóstolhatták a dietetikusok. A visszajelzések nagyon pozitívak voltak: sokan meglepődtek, hogy az ízek mennyire hasonlítanak a hagyományos változatokhoz. A feliratkozók ajándékba megkapták a Pécsi Tudományegyetem által készített, 28 oldalas kiadványunkat, amely több mint 30 nemzetközi metaanalízis összegzésével mutatja be a növényi étrend egészségügyi hatásait.

NÉGYOSZ stand növényi alapú ételek kóstolójával a MDOSZ konferencián
Standunk növényi alapú ételek kóstolójával a MDOSZ konferencián / Fotó: NÉGYOSZ

Közösségépítés és új formátumok

  • Vegán hétvége Parádsasváron: háromnapos közösségi élmény túrákkal, szaunázással, előadásokkal és természetesen növényi gasztronómiai élményekkel. A programot Litkai Gergely humorista felkérésére, vele közösen szerveztük.
  • Podcast-sorozat Litkai Gergellyel: 3 epizód készült el a humoristával közösen.
  • CARE konferencia, Varsó: a NÉGYOSZ és az Una Terra csapata – más hazai szervezetekkel is – közösen képviselte Magyarországot a növényi alapú és az állatjóléti törekvések terén.

A NÉGYOSZ, az Una Terra, a Magyar Vegán Egyesület, a Vegán Aktivisták Magyarország és a Farmállatvédelem képviselői a varsói CARE konferencián / Fotó: NÉGYOSZ

Tervünk a közeljövőre

  • Dánia, október: Miskolczi István két rendezvényen vesz részt, az egyik a Plant food Summit, a másik a European Vegetarian Union éves találkozója. Dánia a soros EU-elnök ország, és az elnökség célkitűzései között hangsúlyos a növényi alapú élelmiszerek és fenntartható fehérjeforrások támogatása, így ez a terület most jelentős figyelmet kap.

A nyár elmúltával sincs vége a munkának

A nyár bebizonyította, hogy a NÉGYOSZ egyszerre tudja erősíteni a szakmai hátteret, nyitni a szélesebb közönség felé, és közösségi élményeket teremteni. A következő hónapokban sem lassítunk: tovább építjük a kapcsolatokat, képviseljük a növényi alapú élelmiszerek ügyét, és keressük az alkalmakat, hogy minél több embert szólítsunk meg – online és személyesen is.

Ha te is elkötelezett vagy a növényi élelmiszerek, a növényi átállás mellett, és még nem írtad alá Manifesztónkat, akkor kattints a linkre és tedd meg most!