
Ilyen volt a 2025-ös nyár a NÉGYOSZ-nál
Tisztújítás, fesztiválok és új szakmai kapcsolatok – az idei nyár mozgalmasan telt a NÉGYOSZ életében. Csokorba gyűjtöttük, mi mindent csináltunk az elmúlt hónapok során:
Tisztújítás – folytonosság és friss erők
A NÉGYOSZ megalakulása óta eltelt 3 év, ezért eljött a tisztújítás ideje. A vezetésben nem történt meglepetés: az elnök, az ügyvezető és a titkár személye változatlan. Ugyanakkor több pozícióban új felállás alakult ki:
- Fait Federika felügyelőbizottsági tagból elnökségi taggá vált
- Vajda Mónika elnökségi tagból alelnök lett
- Szöllősi Réka bekerült az elnökségbe
- Várkonyi Bea (Danone) az elnökség tagja lett
- Bergovecz László elnökségi tagból felügyelőbizottsági elnökké lépett elő
- Péter Katalin (Naszálytej) a felügyelőbizottságba került
- Bíró Attila a felügyelőbizottságban maradt a korábbi posztján
- Magyarvári Szilvi távozott az elnökségből, de az OkosFehérje szakmai vezetőjeként továbbra is aktívan együtt dolgozunk vele.

Az első fesztiválunk és szakmai események
Idén nyáron a NÉGYOSZ több helyszínen is találkozott a nagyközönséggel és a szakmai közeggel:
- Krisna-völgyi Búcsú – panelbeszélgetésben vettünk részt
- Víz Zene Virág Fesztivál (Tata) – az OkosFehérje első fesztiválos standján 3 napon át játszottunk, beszélgettünk és közel 200 emberrel ismertettük meg a hüvelyesek sokoldalúságát. Több mint 200 receptünket vitték haza a látogatók!
- MDOSZ konferencia (szeptember): A növényi étrend kiemelt témaként jelent meg a konferencián, standunknál több száz érdeklődő fordult meg, és számos új szakmai kapcsolat született. A Biorganik Online, a Papa de Vega, a Vega-Farm és a Naszálytej Toffini Tofu növényi alapú termékeit is megkóstolhatták a dietetikusok. A visszajelzések nagyon pozitívak voltak: sokan meglepődtek, hogy az ízek mennyire hasonlítanak a hagyományos változatokhoz. A feliratkozók ajándékba megkapták a Pécsi Tudományegyetem által készített, 28 oldalas kiadványunkat, amely több mint 30 nemzetközi metaanalízis összegzésével mutatja be a növényi étrend egészségügyi hatásait.

Közösségépítés és új formátumok
- Vegán hétvége Parádsasváron: háromnapos közösségi élmény túrákkal, szaunázással, előadásokkal és természetesen növényi gasztronómiai élményekkel. A programot Litkai Gergely humorista felkérésére, vele közösen szerveztük.
- Podcast-sorozat Litkai Gergellyel: 3 epizód készült el a humoristával közösen.
- CARE konferencia, Varsó: a NÉGYOSZ és az Una Terra csapata – más hazai szervezetekkel is – közösen képviselte Magyarországot a növényi alapú és az állatjóléti törekvések terén.

Tervünk a közeljövőre
- Dánia, október: Miskolczi István két rendezvényen vesz részt, az egyik a Plant food Summit, a másik a European Vegetarian Union éves találkozója. Dánia a soros EU-elnök ország, és az elnökség célkitűzései között hangsúlyos a növényi alapú élelmiszerek és fenntartható fehérjeforrások támogatása, így ez a terület most jelentős figyelmet kap.
A nyár elmúltával sincs vége a munkának
A nyár bebizonyította, hogy a NÉGYOSZ egyszerre tudja erősíteni a szakmai hátteret, nyitni a szélesebb közönség felé, és közösségi élményeket teremteni. A következő hónapokban sem lassítunk: tovább építjük a kapcsolatokat, képviseljük a növényi alapú élelmiszerek ügyét, és keressük az alkalmakat, hogy minél több embert szólítsunk meg – online és személyesen is.
Ha te is elkötelezett vagy a növényi élelmiszerek, a növényi átállás mellett, és még nem írtad alá Manifesztónkat, akkor kattints a linkre és tedd meg most!