Hírek
Létrejött a Növényi Alapú Kiáltvány

Létrejött a Növényi Alapú Kiáltvány

A „Növényi Alapú Kiáltványt” (Plant-Based Manifesto) a 2024-es európai választásokra való felkészülés jegyében hozták létre, hangsúlyozandó, hogy Európának sürgősen át kell alakítania élelmezési rendszereit az Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) és az Egyesült Nemzetek Fenntartható Fejlődési Céljai (SDG) teljesítése érdekében.

Fotó: EVU

A Növényi Alapú Kiáltványt november 7-én az „EU Élelmiszer-rendszerek: Fenntarthatóság a jövő elterjedéséhez” elnevezésű kerekasztal-rendezvényen mutatták be különböző magas szintű uniós érdekelt felek jelenlétében. A bevezető előadást és a kiáltvány leleplezését követően a kerekasztal-előadók a fenntarthatóságról és az EU élelmiszerpolitikájának jövőjéről folytattak vitát.

Az elkövetkező néhány hónapban az Európai Vegetáriánus Unió (EVU) mélyrehatóan belemerül a kiáltvány különböző részleteibe, valamint információkat és válaszokat gyűjt arra vonatkozóan, hogy a politikai pártok hol állnak az általuk felvetett kérdésekben.

Halas üzletág: Az EVU növényi alapú érdekeket képvisel az Európai Parlament PECH meghallgatásán

November 29-én, szerdán az EVU a növényi alapú érdekek egyedüli képviselőjeként kapott meghívást az Európai Parlament Halászati Bizottságának meghallgatására a halakra vonatkozó kifejezések növényi alapú élelmiszerekre használatának témájában. Elismerve az egyértelmű címkézés fontosságát, az EVU hangsúlyozta a környezeti fenntarthatóság előtérbe helyezésének és a növényi alapú alternatívák népszerűsítésének szükségességét. A fogyasztói szempontot képviselve a szervezet átláthatósági aggályokat vetett fel a növényi alapú tengeri ágazat képviseletének hiánya miatt.

Rafael Pinto, az EVU politikai menedzsere / Fotó: EVU

A fogyasztók szándékosan választanak növényi termékeket

Rafael Pinto, az EVU politikai menedzsere azzal érvelt, hogy a fogyasztók szándékosan választanak növényi alapú termékeket, és olyan adatokat mutatott be, amelyek alátámasztják a jelenlegi elnevezések megértését. Az EVU sürgette a politikai döntéshozókat, hogy a növényi alapú alternatívák kritikus szerepére összpontosítsanak a környezeti kihívások kezelésében és az innováció előmozdításában, és inkluzív párbeszédre szólítanak fel. Az EVU kiemelte a növényi alapú tengeri termékek értékesítésének jelentős növekedését az EU-ban, hangsúlyozva a fenntartható lehetőségek iránti keresletet, és az élelmiszerrendszerek előrelátó megközelítését szorgalmazta.