Hírek
A GVH tej és tejtermékek magyarországi piacán lefolytatott gyorsított ágazati vizsgálata

A GVH tej és tejtermékek magyarországi piacán lefolytatott gyorsított ágazati vizsgálata

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tejágazati jelentése kiemelten foglalkozik a növényi alapú élelmiszerek forgalmazási körülményeivel és elismeri a kategória fontos szerepét a fenntarthatóbb táplálkozás kialakításában.

A jelentésben bemutatott hazai forgalom növekedése alapján biztosak vagyunk abban, hogy a növényi alapú kategória népszerűsége tovább fog erősödni, és egyre több hazai előállítású termék kerülhet a kiskereskedelem polcaira.

A GVH elnökének nyilatkozata szerint a növényi italokat fogyasztók számára kedvezőbb helyzet megteremtése a rendelkezésre álló kereskedelempolitikai eszközökkel fontos cél, mivel a laktózérzékenység és a tejallergia nagyon gyakori ételallergiák, amelyek akár a magyar népesség 35 százalékát is érinthetik.

A NÉGYOSZ teljes mértékben támogatja ezt a javaslatot, és arra ösztönzi a döntéshozókat, hogy a növényi alapú alternatívák ÁFA-szintje kerüljön lecsökkentésre, hiszen jelenleg hazánkban a legmagasabb a növényi alapú élelmiszerek ÁFA szintje egész Európában. A fenntarthatóbb élelmezési rendszerek kialakítása és a növényi alapú élelmiszerek kategóriája növekedése összefügg, és elengedhetetlen a nemzetközi és európai klímacélok megvalósítása érdekében.

A NÉGYOSZ elkötelezetten támogatja a fenntarthatóbb élelmezési rendszerek kialakítását és a növényi alapú élelmiszerek fogyasztásának növelését.

Köszönjük a GVH-nak a konstruktív párbeszédet és a növényi alapú élelmiszerek iránti elkötelezettséget. 

A NÉGYOSZ továbbra is örömmel áll a GVH rendelkezésére a kategóriával kapcsolatos nemzetközi és hazai fejlemények ismertetésére, a felmerülő kérdések megválaszolására.

A további részletek és a jelentés az alábbi linken érhető el.