Hírek
A NÉGYOSZ szakmai előadása a Büntetés-Végrehajtás oktatási Központjában!

A NÉGYOSZ szakmai előadása a Büntetés-Végrehajtás oktatási Központjában!

A NÉGYOSZ közétkeztetési projektjének keretén belül a Büntetés-Végrehajtás felkérésére csapatunk 2023.07.20-án a BV Oktatási Központjában szakmai előadást tartott a #húsmentes táplálkozás és a #fenntarthatóság kapcsolatáról.

A #közétkeztetés reformjának óriási szerepe van az egészségesebb és a környezetünket óvó húsmentes opciók széleskörű megismertetésében és elterjesztésében.

Az EAT-Lancet Bizottság 2019-ben adott ki egy jelentést, mely szerint a globális húsfogyasztásnak legalább 50%-kal kellene csökkennie ahhoz, hogy 2050-re elérjük a fenntartható étrendi célokat.

A szakácsoknak még jelenleg láthatólag újnak számít a húsmentes gasztronómia, azonban végig nagyon nyitottak voltak, és nemsokára egy olyan #versenyben fognak részt venni, melynek felkészítése alatt megtanulnak vegetáriánus ételeket is elkészíteni, ennek jelentőségéről pedig most kaptak tőlünk háttérinformációkat.

A prezentációban bemutattuk, hogy a növényi alternatívák mennyire fontosak az ökológiai lábnyom csökkentésének szempontjából. Ezzel a jelenlévők is alapvetően egyetértettek, de kihangsúlyozták a jogi szabályozás jelentőségét, ami kötelező érvényűvé tenné minden intézmény számára ezeket a lépéseket, mely egyelőre még nem megoldott.

Jelenleg is több BV intézményben van már most is bizonyos alkalmakkor (pl. nagyböjt idején) illetve speciális esetekben, ahol orvos által igazolt, hogy mit ehet egy elítélt, húsmentes opciók, azonban a szakácsok számára az új igények megjelenése #továbbképzéseket igényel.

Azon leszünk, hogy az állami intézményekben is a #közétkeztetés keretein belül legyen lehetőség minél szélesebb körben a húsmentes, illetve teljesen növényi alapú opciók megismerésére és elterjedésére is.

A NÉGYOSZ csapata (balról): Ervin NagySzilvia MagyarváriDora PinterZsofia KaveczkiLaszlo Bergovecz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük