Hírek
Képviseltük a növényi étkezést a Közétkeztetési Versenyen – 2023. május-október

Képviseltük a növényi étkezést a Közétkeztetési Versenyen – 2023. május-október

A NÉGYOSZ 2023-ban felvette a kapcsolatot a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségével (KÖZSZÖV), hogy megbeszéléseket kezdeményezzen a közétkeztetési szektor növényi alapú étrendjéről. Mint ismeretes, Magyarországon nem engedélyezett az iskolákban és a kórházakban növényi alapú étkezést biztosítani, és ezt a szabályt más típusú intézmények is betartják (például a hazai büntetés-végrehajtási szolgálatok). Megkaptuk a lehetőséget, hogy csatlakozzunk a Magyarországon több mint 10 éve megrendezett közétkeztetési főzőversenyhez.

Lehetőségünk nyílt bemutatkozni a Magyar Természetvédők Szövetségének (MTVSZ), amelynek támogatásával a verseny létrejött.

A versenyen nem csak az elkészített ételek, hanem a kapcsolatépítés is fontos szerepet kapott / Fotó: NÉGYOSZ

Az idei verseny fő üzenete a fenntarthatóság volt, így a közszakácsoknak egy 3 fogásos (előétel, főétel, desszert), húsmentes, felnőtt ebédet kellett elkészíteniük kötelező hozzávalókkal. Erre 4 órájuk volt, és nettó 850 Ft/fő értékben gazdálkodhattak az alapanyagokkal és az energiával. A verseny részletes kiírása itt tekinthető meg.

Felajánlottuk, hogy kapcsolatba lépünk a közétkeztetési szektorban segítő vagy dolgozó cégekkel, szervezetekkel, intézményekkel, hogy jobban megérthessük, merre tereljük erőfeszítéseinket a következő években a törvény megváltoztatásáért, a közétkeztetésben a növényi alapú étrend engedélyezéséért. Magyarországon a közétkeztetési szektor mintegy 1,5-2 millió embernek biztosít napi étkezést. Innen veszi át étkezési szokásait otthonra vagy az éttermekbe az iskolások fiatalabb generációja is. Ezért is tartjuk fontosnak a tájékoztatást, a rendszer megváltoztatását, a politikai rendszer olyan szintre emelését, hogy nyíltan beszélhessünk a növényi alapú étrendről és étkezésről.

Növényi étrend a börtönökben?

A versenyhez idén először csatlakozott a Büntetés-végrehajtási Szolgálat is, és a NÉGYOSZ-t újoncként kérték fel, hogy mentorálással segítse a csapatukat. Így szervezetünk felajánlott egy mentort, aki 3 börtönben, 12 szakáccsal készített elő húsmentes ételeket a versenyre. A börtönök körülbelül 18 000 embert látnak el élelemmel. Októberig ezekbe a börtönökbe utaztunk el a mentorral, aki mintegy 40 éves mesterszakácsi és egyetemi tanári tapasztalattal rendelkezik. Ráadásul az édesapja annak, aki 2023-ban megnyerte a legjobb vegán szakács versenyt.

4 óra és fejenként nettó 850 Ft állt a szakácsok rendelkezésére / Fotó: NÉGYOSZ

Az elmúlt 6 hónapban találkoztunk a büntetés-végrehajtási intézetek vezetőivel. Fokozatosan megismertettük őket a növényi alapú étrend fontosságával fenntarthatósági, egészségügyi és állatvédelmi okokból.

A rendezvény végeredménye azért is fontos, mert a verseny döntőse bejut a 2024. március 5-7-én megrendezésre kerülő Sirha Budapestre, Közép-Európa legjelentősebb nemzetközi HoReCa és Retail Show-jára, amely a magyar HORECA szektor és élelmiszeripar egyik legfontosabb eseménye. Mecenatúránk eredményeként 3 csapatunkból 2 benevezett a következő évi döntőbe, ezzel is bemutatva szervezetünket azoknak a résztvevőknek, akiknek szerettünk volna bemutatkozni.

A zsűri nehéz helyzetben van / Fotó: NÉGYOSZ

A verseny célja:

 • A közétkeztetés népszerűsítése,
 • A fenntartható közétkeztetés elősegítése,
 • A fenntartható közétkeztetés elősegítése és iránymutatás a közétkeztetés fejlesztéséhez,
 • A heti egy húsmentes nap kampány népszerűsítése,
 • Táplálkozási kampány kidolgozásának elősegítése a vegetáriánus étkezési rendszer kialakításának ösztönzése érdekében,
 • Bevált vendéglátó receptek nyilvánosságra hozatala,
 • Étkezési kultúra kialakítása,
 • Friss helyi alapanyagok használatának népszerűsítése,
 • A versenyzők szakmai képzése, fejlesztése,
 • Csapatmunka bemutatása a vendéglátóipari dolgozók körében,
 • Csapatmunka fejlesztése,
 • Az étkeztetés minőségének javítása, fejlesztése.

A verseny védnökei:

 • Dr. Nagy István földművelésügyi miniszter
 • Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke

A verseny szakmai védnökei:

 • Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke
 • Zoltai Anna, a KÖZSZÖV elnöke, az Élelmiszer-higiénés Társaság alelnöke