Hírek
Föld Napja: A legnagyobb változást a tányéron érhetjük el

Föld Napja: A legnagyobb változást a tányéron érhetjük el

Április 22. a Föld Napja, és ebből az alkalomból fontos feladatunk felhívni a figyelmet a növényi étrend környezetvédelmi előnyeire. Számos tanulmány, tudományos állásfoglalás erősítette meg az elmúlt években, hogy a növényi étrend választása nem csak egyéni prefencia kérdése, hanem:

  • jó az állatoknak
  • jó az embernek (egészségügyi és lelkiismereti okokból)
  • jó a bolygónak

Összességében a növényi étrend sokkal fenntarthatóbb és környezetbarátabb megoldásnak tekinthető a bolygónk számára, mint a vegyes étrend. Miért?

Föld napja: A növényi étrend segíti az erdők megőrzését és a biodiverzitás védelmét
A növényi étrend segíti az erdők megőrzését és a biodiverzitás védelmét / Fotó: Pixabay

A növényi étrend környezetvédelmi pozitívumai:

  1. Kisebb ökológiai lábnyom: A növénytermesztéshez, a növényi ételek előállításához kevesebb erőforrás szükséges, mint az állattenyésztéshez. Az állati termékek előállítása a nagy mennyiségű víz-, élelem- (takarmány) és energiahasználat miatt sokkal nagyobb ökológiai lábnyomot hagy maga után, mint a növényi étrend.
  2. Csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását: A növényi étrend csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Az állattenyésztéshez kapcsolódóan sokkal nagyobb mértékben termelődnek ezek, különösen metán és dinitrogén-oxid.
  3. Erdőirtás csökkentése: A növényi étrend elősegíti az erdők megőrzését és a biodiverzitás védelmét. Ha mindenki növényi étrenden élne, negyedére csökkenne a földhasználat, és nem kellene újabb és újabb erdőket kiirtani. Az állati termékek előállításához nagy mennyiségű föld és erőforrás szükséges, ami gyakran az esőerdők kivágását eredményezi.

    Az erdőirtás következtében továbbá az állatok élőhelyeinek elvesztése is egyre nagyobb probléma. Állatfajok halnak ki vagy jutnak a kihalás szélére, valamint a megmaradt állatfajoknak is csökken az életterük. Ez pedig az állat és ember közti konfrontációhoz vezethet, hiszen az állatok élelemért bemennek a városokba vagy „veszélyt” jelentenek a mezőgazdasági terményre.
  4. Víz- és energiahatékonyság: A növényi alapú ételek előállítása sokkal kevesebb vizet és energiát igényel, mint az állati termékeké.

Az egyik legfontosabb lépés tehát, amit egyénileg és közösségben is megtehetünk a természet- és a klímavédelem érdekében, az az áttérés a növényi étrendre.

Ha te is szívügyednek tekinted a növényi étrend terjedését, írd alá Manifesztónkat!

(Kiemelt kép forrása: Freepik)