Hírek
Miért olyan vegánbarát az Egyesült Királyság?

Miért olyan vegánbarát az Egyesült Királyság?

Az Egyesült Államokhoz képest az Egyesült Királyság előrébb tart a növényi alapú ételek és azok népszerűsége tekintetében. – írta a VegNews. Lássuk, mi lehet ennek az oka!

Az Egyesült Királyság valóságos növényi Paradicsom

Jelenleg, ha végigsétálnál bármelyik brit főutcán, a legtöbb étterembe betérve találnál vegán menüt. Az természetes ma már, hogy számos független étterem ízletes növényi alapú ételeket kínál, de az Egyesült Királyságban a vegán ételek nincsenek periférián. A mainstream, legnépszerűbb gyorséttermek és kávézóláncok, mint a McDonald’s, a KFC, a Burger King, a Pizza Hut, a Subway, a Starbucks, a Krispy Kreme és a Greggs kínálatában is megtalálhatók. A gyorséttermeken túl pedig az Alditól a Tescon át a Sainsbury’s-ig az ország legnagyobb élelmiszerbolt-láncai is kínálnak saját növényi alapú élelmiszereket. Amikor ezt írjuk, nem csak a tofuról beszélünk, hanem növényi alapú bacon-ről, tonhalról, sonkáról, steakről, nuggets-ről, hamburgerekről, kolbászokról és egyebekről.

Az Egyesült Államokban javulnak a dolgok, de a helyzet nem ugyanilyen. Tökéletes példa erre a McDonald’s kínálata. Az Egyesült Királyságban rendelhetsz McPlant ételt sült krumplival és vega fingers-szel. Az USA-ban viszont vegánnak minősülő sült krumplit nem is lehet kapni, mert marhaízesítésben készítik. Ez nem jelenti azt, hogy Amerikának ne lenne mire büszkének lennie, ha a növényi alapú innovációról van szó. Végül is a növényi alapú húspogácsát az Egyesült Királyság kedvelt McPlantjében a Beyond Meat, egy kaliforniai cég gyártja.

A méret is számít

A különbség részben a méretből adódik. Az Egyesült Királyság lényegesen kisebb, mint az Egyesült Államok. Ez sokkal könnyebbé teszi az olyan szervezetek számára, mint a Veganuary – amely arra ösztönzi az embereket, hogy egy hónapra lemondjanak az állati eredetű termékekről –, hogy lendületet vegyenek és azt fent is tartsák.

Növényi alapú hamburger az egyesült királyságbeli McDonald's-ból

Két brit szakértő, Matthew Glover, aktivista, vállalkozó és a Veganuary társalapítója, valamint Maisie Stedman, a The Vegan Society PR-osa azonban ennél több információt is megosztott egy interjúban a VegNews-zal.

A növényi alapú élelmiszeripar nagyobb, mint valaha az Egyesült Királyságban. Vajon miért?

Matthew Glover szerint a Veganuary kulcsszerepet játszott az elmúlt évtizedben az Egyesült Királyság növényi alapú élelmiszeriparának jelentős növekedésében. A kiskereskedők, éttermek és élelmiszergyártók teljes szívvel támogatták ezt a kezdeményezést, új termékeket és menüelemeket vezettek be. A veganizmusnak és a növényi alapú étrendnek szentelt hónap létrehozása, amely széles körben ismertté vált, alaposan átalakította az Egyesült Királyság élelmiszerszektorát. A vegán ételek a fősodorba kerültek.

Maisie Stedman hozzátette, hogy a veganizmus térnyerése mögött számos ok áll. A médiában való pozitívabb megjelenítés hozzájárult a kép megváltozásához. Előtérbe kerültek az állattenyésztés megrázó valóságát bemutató dokumentumfilmek; békés aktivisták oktatják a közvéleményt a veganizmusról az utcákon és az iskolákban; a szupermarketek és éttermek kényelmes, ízletes vegán ételeket kínálnak; az ízletes vegán receptek megszaporodtak az interneten és a közösségi médiában, ahogy a társadalom egyre inkább egészségtudatossá válik; és a vegán élsportolók folyamatosan bizonyítják, hogy fitt és egészséges lehetsz növényi alapú étrenddel is.

Az Egyesült Királyságban több vegán van, mint valaha, de a növényi alapú élelmiszereket nem csak ők választják, hanem a hősevők is egyre rugalmasabbak. Mi ennek az oka?

Az elmúlt években gyakori lett a húsfogyasztás környezeti hatásairól szóló eszmecsere, és ennek eredményeként sokan úgy döntenek, hogy csökkentik az állati termékek fogyasztását. Besétálhatnak bármelyik szupermarketbe, ahol növényi alapú termékek hatalmas választéka fogadja a vásárlókat, vagy bármelyik étterembe, ahol izgalmas vegán menü várják a vendégeket.

Az Egyesült Államok növényi alapú élelmiszeripara is növekszik, kétségtelen, de mégsem akkora, mint az Egyesült Királyságban. Miért van ekkora különbség?

Glover szerint a Veganuary az USA-ban nem gyakorolt ekkora átalakító hatást, részben az ország hatalmas mérete és korlátozott erőforrásai miatt, de azért is, mert ott a húslobbi befolyása erősebb. A félretájékoztatási kampányok és a jogi kihívások jelentős akadályokat állítanak a növényi alapú élelmiszeripar elé. Azonban az Egyesült Államok vezet az élelmiszer-technológiai innovációban, és olyan cégek, mint a Beyond Meat, az Impossible Foods és az Eat Just megelőzik egyesült királyságbeli és európai társaikat.

Európában mely országok állnak jelenleg a legjobban?

Németország, Dánia és Hollandia jelentős előrelépéseket tesz a növényi alapú élelmiszerek és az innováció befogadása terén – mondta Glover. – Bár a kihívások továbbra is fennállnak, ezekben az országokban a húscsökkentés körüli párbeszéd kevésbé polarizált. Társadalmi és intézményi szinten egyaránt egyre elfogadottabbá válik, hogy szükség van a húsfogyasztás csökkentésére.

Stedman hozzátette, hogy a veganizmus Európa-szerte terjed. A Meticulous Research jelentése szerint 2023-ban Európában jelenleg 2,6 millió ember vegán, ami az európai lakosság 3,2%-át jelenti, és 2020 óta a The Good Food Institute szerint a növényi eredetű élelmiszerek értékesítése Európában 22%. A Smart Protein Project szerint a legnagyobb flexitárius populáció Németországban (40%) és Ausztriában (37%) található, ahol már nem jellemző mindenevőnek lenni. Hollandiában pedig a fogyasztók 35%-a flexitáriusnak vallja magát.

Érdemes megtekinteni a NÉGYOSZ 2023-as kutatásának eredményeit is, amelyet Hogyan látják a magyarok a növényi alapú étrendet és élelmiszereket címmel tettünk közzé!

Bizonyos országok mellett bizonyos generációk is élen járnak a növényi élelmiszerek választásában és elfogadásában.

A most fiatalabb generációk, különösen a városiak, az Egyesült Királyság változásának élvonalában állnak. A globális trendekhez hasonlóan a társadalmilag liberális, a környezeti és társadalmi igazságossági szempontokhoz igazodó egyének ösztönzik a növényi alapú élelmiszerek piacának növekedését – számolt be Glover.