Hírek
Az vagy, amit eszel: Az ikerkísérlet

Az vagy, amit eszel: Az ikerkísérlet

Nemrégiben arról írtunk, hogy a Veganuary kezdeményezéshez egyre többen csatlakoznak, és már nem csak a fogyasztók, de a szupermarketek, éttermek, termékgyártók kampányai is kapcsolódnak a vegán januárhoz. Nehéz nem ilyen jó időzítésnek látni a Netflix új sorozatát is, amely január elején került fel a népszerű streaming szolgáltató oldalára.

A Game Changers után most újabb dokumentumfilmmel, pontosabban egy 4 részes minisorozattal rukkolt elő a Netflix, amely összehasonlítja a „mindenevő” és a növényi étrend egészségre és környezetre gyakorolt hatásait. A sorozat egy 2023-ban napvilágot látott kutatási eredmény alapján készült. A kutatás során 8 héten át vizsgálták egypetéjű ikrek egészségügyi értékeit úgy, hogy az ikerpár egyik tagja húsos-tejtermékes-tojásos, tehát mindenevő étrenden élt, míg ikertestvére növényi alapú menüt kapott.

Miért ikreken végezték a vizsgálatokat?

Az eltérő genetikai „örökséggel” rendelkező, eltérő életkörülmények között élő emberek eredményeit nehéz összevetni egymással. Mindenki egyedi és másként reagál az elfogyasztott ételekre. Mivel az egypetéjű ikrek génjei azonosak, életkörülményeik pedig nagyon hasonlóak, ezért esetükben lehetőség nyílt a táplálkozás és a testmozgás hatásait a genetikai tényezők kiiktatásával megfigyelni és összehasonlítani.

A kihívást 20 ikerpár csinálta végig. A rájuk kiszabott menü fogyasztásán kívül mást is vállaltak. Rendszeres laborvizsgálatokon estek át (vér-, vizelet-, székletmintát adtak), a program elején és végén pedig megvizsgálták pl. az izomtömegüket, a testzsír-százalékukat, a kognitív képességeiket, az agyuk és beleik állapotát, és megmérték a súlyukat is.

A program Christopher David Gardner amerikai táplálkozáskutató vezetésével zajlott, ám a 4 rész során többször is megszólal dr. Michael Greger, amerikai orvos is, akit a magyar közönség teljes értékű növényi étrend iránt érdeklődő része leginkább a How not to die (Hogyan ne halj meg) c. könyve alapján ismerhet.

Almát a körtével?

A sorozat nem hatásvadász aránytalanságokkal apellál, tehát nem a nyers zöldséget (salátát) hasonlítja össze a köztudottan egészségtelen, az amerikaiak által rendszeresen fogyasztott junk food-dal. Mindkét étrenden belül egészségesebb változatot állítanak össze a kísérleti alanyok számára. Az eredmények mindössze 8 hét alatt mégis megdöbbentőek.

A 4 részes sorozat nem csak a táplálkozás egészségre és közérzetre gyakorolt hatásait mutatja be. Kitér arra, hogyan befolyásolja a húsipar környezetet, de még arra is, hogy az emberek nem racionálisan hozzák meg a táplálkozással kapcsolatos döntéseiket.

A végét persze nem meséljük el, hátha még megnézed, de az biztos, hogy egy újabb mérföldkő a növényi élelmiszerek széleskörű elfogadottsága felé vezető úton, hogy a Netflix egy ilyen tudományos alapú sorozatot tűzött műsorára. A sorozat a megjelenése óta folyamatosan a top 10 legnézettebb Netflix-tartalmak listáján szerepel.