Hírek
Vegán készételeket és vendéglátóhelyeket ellenőrzött a NÉBIH 2023-ban

Vegán készételeket és vendéglátóhelyeket ellenőrzött a NÉBIH 2023-ban

Házhoz szállított vegán készételeket vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a tavalyi év során. A NÉGYOSZ pártolja és támogatja az ilyen jellegű kutatásokat, és már meg is kezdte az egyeztetést a NÉBIH-hel a két szervezet együttműködéséről. Részletek cikkünkben.

November végén bukkant fel a hír a sajtóban, hogy házhoz szállított vegán készételeket vizsgáltak a Nébih szakemberei, és számos esetben találtak állati fehérjét a szúrópróbaszerűen kiválasztott ételekben.

Összesen 13 készétel vett részt a vizsgálatban:

  • 5 vegán pizza,
  • 5 vegán hamburger és
  • 3 vegán snickers szelet.

A házhoz rendelt ételek és csomagolásuk vizsgálata után 6 vendéglátó egységben helyszíni ellenőrzést is tartottak a Nébih munkatársai. Ezek közül 4 ellen eljárás is indult, egy vállalkozás működését pedig nyár elején ideiglenesen felfüggesztették, a tevékenység megfelelő végzését akadályozó tényezőt azonban azóta a vendéglátóhely elhárította, így újra megnyithatott a közönség előtt.

Milyen szabálytalanságokat talált a hivatal?

Annak ellenére, hogy a vegánként étlapra kerülő ételektől a fogyasztók azt várják, hogy azok ne tartalmazzanak állati összetevőt, a laboratóriumi vizsgálatok több esetben állati fehérje jelenlétét mutatták ki. A tesztelt vendéglátó egységekből nyolcban kizárólag vegán ételek vannak az étlapon, öt helyen állati eredetű összetevőket tartalmazó ételeket is készítenek. A vizsgált fogásokban állati fehérje jelenlétét ellenőrizték, a tesztek hét alkalommal tej és/vagy tojás jelenlétét mutatták ki. A húsdetektálási vizsgálat azonban megnyugtató eredménnyel zárult.

Az eredmény nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ételek készítéséhez közvetlenül állati eredetű alapanyagokat használtak. Azok akár a tárolás, az előkészítés, a főzés vagy a kiszállítás során is szennyeződhettek.

Elvárás vagy szabály, hogy vegán étel ne tartalmazzon semmilyen állati eredetű összetevőt?

Ez az alapvető fogyasztói elvárás, a jogszabályok azonban még nincsenek ezzel az igénnyel összehangolva. Jogilag nincs egyértelmű és kötelező érvényű meghatározás a vegán jellegre. A vásárlói tájékoztatás azonban sosem lehet félrevezető, az pedig a jelenlegi jogszabályok alapján is egyértelmű, hogy az allergénekről – mint a tej és a tojás – kötelező informálni a vásárlót, még akkor is, ha az csak nyomokban fordulhat elő az ételben. A fogyasztó ugyanis csak így hozhat tudatos döntést – foglalt állást a Nébih.

Kedveltségi vizsgálat – melyik a legjobb vegán étel?

Laikusok és szakértők közösen pontozták a rendelt ételeket (tehát a vegán pizzákat, hamburgereket és snickers szeleteket), és így alakult ki az a kedveltségi lista, amely alapján a legjobb vegán étel a Napfényes Vegán Étterem vegán szénégető pizzája és az Édeni Vegán vegán klasszikus hamburgere, míg a desszert kategóriában a Zabrakadabra Oktogon vegán snickers szelete lett.

Vegán fehérjeporok vizsgálata

Egy másik vizsgálat során 17 csokoládé ízű vegán fehérjepor termék került „górcső” alá. Ezek esetében állati összetevőt nem mutattak ki a vizsgálatok, a termékek csomagolásán feltüntetett jelölésekben azonban felbukkant néhány hiányosság és szabálytalanság (pl. az allergéneket nem a jogszabálynak megfelelően, vastagon szedve jelenítette meg az összetevők listája). A NÉBIH kötelezte az érintett vállalkozásokat a termék forgalomból való kivonására és a fogyasztóktól való visszahívására, illetve bírságokat is kiszabott.

A NÉGYOSZ álláspontja

Szervezetünk pártolja és támogatja az ilyen jellegű kutatásokat, ellenőrzéseket. A növényi élelmiszergyártók érdekvédelmi szervezeteként elengedhetetlennek tartjuk, hogy a növényi és vegán megnevezések mögött olyan ételek szerepeljenek, amelyek állati eredetű összetevőktől valóban mentesek.

A NÉGYOSZ egyeztetéseket kezdeményezett a NÉBIH felé és további javaslatokat tesz arra vonatkozóan, hogy milyen területen kutassanak a magyarországi gyártóknál, forgalmazóknál és éttermeknél, hogy a fogyasztók valóban tisztán növényi alapú termékeket fogyaszthassanak. Szervezetünk minden tőle telhető segítséget megad ahhoz, hogy ebben a évtizedben letisztázódjon a élelmiszer- és a vendéglátóiparban is, hogy milyen elvárásokat támasztanak a vegán, vegetáriánus és flexitáriánus fogyasztók a vegán jelzésű élelmiszerekkel kapcsolatban.

(A kiemelt kép forrása: Pixabay. A fotó csak illusztráció.)