Két mentorált csapatunk ezüstérmes lett az idei Közétkeztetési Versenyen
Akik a kezdetektől követik híreinket, bizonyára emlékeznek, hogy tavaly részt vettünk a Közétkeztetési Versenyen. Idén a NÉGYOSZ mentorként segítette több csapat felkészülését is, és közülük kettő pedig nem csak a döntőbe jutott be, de a verseny ezüstémese is lett. Részletek az összefoglalóban.
Húsmentes menük a fenntarthatóság jegyében
Az idei versenyen a fenntarthatóság jegyében húsmentes menük elkészítése volt a csapatok feladata. A NÉGYOSZ több csapat mentoraként is közreműködött, amelyek közül 2 csapat be is jutott a végső döntőbe: a BV* Vácziak és a BV Agglomeráció 2-es csapata.
(*BV=Büntetés-végrehajtás)
A SIRHA utolsó napján, március 7-én volt a Közétkeztetési Verseny záró eseménye, az eredményhirdetés. Az esemény ünnepi hangulatban telt, és nagy érdeklődés övezte, rengeteg néző izgult, hogy kik lesznek a díjazottak.
A zsűri összegzett értékelése alapján 90%-os eredmény felett arany fokozatot, 80-89% eredménynél ezüst fokozatot, 70-79% között bronz fokozatot ítéltek oda a versenyzőknek. Ahogy az lenni szokott, a fő díjak mellett a szervezők és támogatók különdíjakat is kiosztottak.
Inspiráló beszédek, ünnepi hangulat
A házigazda szerepét Mautner Zsófi, gasztroszemélyiség kapta. A rendezvény beszédekkel kezdődött, amelyekből – a teljesség igénye nélkül – néhány fontosabb gondolatot gyűjtöttünk csokorba:
Zoltai Anna, a KÖZSZÖV elnöke elmondta, hogy ez a 9. Közétkeztetési Verseny, ami maga a közétkeztetés ünnepe. Ünnepeljük a közétkeztetést, mert megérdemli, hiszen nap mint nap helytáll. Évente visszatérő csapatok is vannak a versenyben, az itt megszerzett új tudás pedig bekerül a hétköznapok gyakorlatába. A húsmentes menü elkészítése így nem csak egy feladat, hanem lehetőség is, hogy új ízeket fedezzenek fel a verseny résztvevői, és egyben erősítsék a környezettudatosságot.
A NÉBIH képviselője azt hangsúlyozta, hogy az agrártárca és a NÉBIH is régóta elkötelezett a közétkeztetés minőségének javításában. A 8 éve bevezetett minőségvezérelt közétkeztetési program segítségével tiszta és valós képet kaphat a hatóság a közétkeztetés állapotáról. A közétkeztetés állapota fokozatosan javult az utóbbi években.
A NÉBIH másik fontos célja pedig az élelmiszerpazarlás csökkentése, és természetesen az élelmiszerbiztonság, ezt külön díjazták is a versenyben. A NÉBIH vezetősége nevében különdíjat adott át a NÉGYOSZ által mentorált csapatnak, a BV Vácziaknak.
Krivács András, az MNGSZ elnöke szerint az ebben a versenyben elkészül produktumok sok esetben európai és világszinten is megállnák a helyüket. Zoltai Annával közösen jelentették be, hogy a World Association of Chefs Societies (WACS), amely világszervezetnek magyarországi tagja a MNGSZ, a 2026-os luxemburgi közétkeztetési és catering világbajnokságon közös csapatot indít a KÖZSZÖV-vel.
Ez az MNGSZ különdíja, amelyet Kostyák Gábor és csapata kapott meg.
Az MNGSZ további 8 csapatnak adott különdíjat, köztük a NÉGYOSZ mentoráltjának, a BV Vácziaknak is.
Molnár Karolina, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára beszéde kitért arra, hogy idén lesz 10 éve, hogy a közétkeztetés szabályozását finomabb és egészségesebb irányba fordították. Az általa átadott különdíjhoz pedig hozzáfűzte, hogy a Belügyminisztérium maga is értékeli, ha a munka és hivatás találkozik, és külön örül neki, hogy idén 4 büntetés-végrehajtási intézmény csapata is bekerült a verseny döntőjében.
Dr. Felkai Beáta Olga az Agrárminisztériumtól elmondta, hogy az elődöntőkön is részt vett, és hihetetlen fejlődést látott. Az általa átadott különdíj odaítélésénél szempont volt a verseny ideje alatt tapasztalt fejlődés. Ennek figyelembevételével a különdíjat a Prizma Junior csapata kapta.
Dr. Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos az NNGYK különdíját adta át a Balassa teamnek. Beszédének legfontosabb gondolata, hogy sajnos Magyarország számos népbetegség statisztikájában az élmezőnyben jár, és ezek közül többet meg tudnánk előzni, ha egészségesebben étkeznénk. Napi 5 adag zöldség-gyümölcs fogyasztása jelentősen tudná csökkenteni a betegek arányát. Külön öröm számára, hogy a több növényi étel fogyasztásának ösztönzéséről is szólt az idei verseny.
A NÉGYOSZ sikere
A beszédek után további különdíjazottakat szólítottak a színpadra, valamint a fő díjazottakat is kihirdette a zsűri.
Nagy büszkeség számunkra, hogy az 5 ezüst fokozatot kapott csapat között végzett a két döntőbe jutott mentorált csapatunk is, a BV Vácziak és a BV Agglomeráció 2 is. Az ezüst érem mellett nekik a NÉGYOSZ elnöke, Nagy Ervin is átadott egy-egy különdíjat, egy 100.000 Ft értékű ajándékutalványt a Zsolnay Gergő Metro Gasztróakadémia teljes növényi alapú főzőkurzusára.
A 9. Közétkeztetési Verseny győztesei
Az abszolút győztes, amelyik csapat a legjobb pontszámot érte el, a Hungast Bakony.
További arany fokozatban részesültek az alábbi csapatok:
- Balassa Team
- Hungast Budapest
- Prizma Junior
- Delirest Szeged
- Hetes Generál
- Hungast Bakony
A NÉGYOSZ köszöni a szervezőknek, a csapatoknak, és az általa felkért mentornak, Zsolnay Gábornak is a munkát, valamint ezúton is gratulál a díjazottaknak.