Hírek
Ilyen volt a NÉGYOSZ fennállásának 1. éve

Ilyen volt a NÉGYOSZ fennállásának 1. éve

A Növényi Alapú Élelmiszereket Gyártók és Forgalmazók Országos Szövetsége (NÉGYOSZ) 2022. november végén, december elején kezdte meg munkáját, tehát alig több, mint egy évvel ezelőtt. Egy összefoglalóval mutatjuk be, mi mindent tettünk és értünk el az első évünkben.

Emberi mércével mérve ez még a kisbabakor, amikor kapaszkodva állunk fel és próbáljuk megtenni az első tétova lépéseket. Mégis, ha visszatekintünk erre a kicsit több, mint egy évünkre, azt látjuk, hogy rengeteg projektbe kezdtünk bele nagy lendülettel, és több területen hallathattuk a hangunkat. Mi ennek az oka? Talán a már robbanás előtt álló növényi élelmiszerpiac, vagy az az összetartó csapat, amelynek tagjai közül a legtöbben már évek óta ismerik egymást és különböző projektekben, egy közös cél érdekében már számtalanszor együtt dolgoztak.

A NÉGYOSZ legfontosabb feladataként azt tűzte ki maga elé, hogy ösztönözze a hazai élelmiszer-rendszerek fenntarthatóvá alakítását és a növényi alapú fehérjék elismertségének és szerepének növelését a magyar lakosság táplálkozásában. A növényi étrend népszerűsítése, és a hazai növényi élelmiszerpiacon jelen levő gyártók érdekképviselete magától értetődően vonódott be a küldetésünkbe.

Mit ért el a NÉGYOSZ a megalakulása óta?

Büszkén mondhatjuk el, hogy fontos alapköveket helyeztünk el céljaink eléréséhez. Az első ilyen az volt, amikor részt vettünk és észrevételeket tettünk a Gazdasági Versenyhivatal tejágazati vizsgálatáról szóló jelentés szakmai konzultációján, amellyel elindult a növényi kategória szerepének elismerése a tejtermékek egyfajta alternatívájaként.

Előadást tarthattunk a Magyar Büntetés-végrehajtás Oktatási Központjában a húsmentes táplálkozás és a fenntarthatóság kapcsolatáról, konzultáción vettünk részt és javaslatokat tehettünk a Földművelésügyi Minisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal számára a növény alapú élelmiszerek elnevezésének kérdéskörében, részt vettünk állatjogi konferencián és képviseltük a növényi étkezést a közétkeztetési versenyen, előadtunk a Flexi Fórumon, és elkészült az első, reprezentatív fogyasztói kutatásunk a növényi alapú táplálkozás terjedéséről és akadályairól. Sőt, 2023. októberében elkészült a Manifesztónk is.

A Plant-Powered Perspectives konferencia szervezői csapata és önkéntesei
A Plant-Powered Perspectives konferencia szervezői csapata és önkéntesei / Fotó: Meszlényi András

Mindezek során számos tapasztalattal és tudással lettünk gazdagabbak, és utunkon lépdelve egyre több és több önkéntes jelentkezett, hogy felajánlja munkáját a szervezetnek. Nélkülük nem tudtuk volna megszervezni, vagy csak nagyon nehezen azokat a rendezvényeinket, amelyekkel szintén a növényi élelmiszerek népszerűsítését és a gyártók érdekképviseletét láthattuk el. Ilyen volt az első saját szervezésű eseményünk, a Konferencia a fenntartható élelmezési rendszerek kialakításáért, illetve 2023. novemberében a Plant-Powered Perspectives konferencia, amely 3. alkalommal került megrendezésre, és társszervezői voltunk a VBC-vel (Vegan Business Circle-lel) összefogásban.

A még részletesebb listát eddigi tevékenységeinkről itt foglaltuk idődiagramba, érdemes kattintani és áttekinteni ezt is.

Büszkék vagyunk arra, hogy már az első évünkben olyan meghatározó piaci szereplőket is megnyerhettünk tagjainknak a növényi alapú termékgyártók és forgalmazók közül, mint a BiOrganik Kft., a Danone, a Naszálytej Tejfeldolgozó és Kereskedelmi Kft. vagy a Pápai Hús. A nagy vállalatok mellett pedig rendkívüli értéket teremtő kis-és középvállalkozások csatlakozásával is erősödött a NÉGYOSZ.

Terveink 2024-re és azon is túl

Mint látható, a NÉGYOSZ fiatal kora ellenére egyre erősebb. Dinamikusan fejlődő szervezet, tele izgalmas tervekkel és célokkal 2024-re és azon túlra is!

(Kiemelt kép forrása: pixabay)