AUGUSZTUS 22. – A NÖVÉNYI ITALOK VILÁGNAPJA
Ezt a világnapot (a World Plant Milk Dayt) Robbie Lockie, a Plant Based News társalapítója 2017-ben hozta létre azzal a szándékkal, hogy ösztönözze az embereket, hogy fogyasszanak növényekből származó italokat, illetve többet tudjanak meg ezek előnyeiről, összetevőikről vagy tápértékükről.
A növényi italok 8 gyakori típusa: mandula-, kesu-, kender-, zab-, szója-, quinoa-, lenmagital, kókusztej, de ittunk már paradióból készült növényi italt is.
Évekkel ezelőtt a növényi ital szinte ismeretlen volt, ma azonban egyre többen váltanak az állati tejről a növényi alternatívára.
Egyre többen fogyasztanak növényi italokat
A NÉGYOSZ és a Trend International Kft. nemrégiben végzett országos reprezentatív kutatásának eredményei azt mutatják, hogy a növényi alapú termékek, és így a növényi italok felé a magyar lakosság egy része még mindig nem nyitott. A válaszadók 25%-a egyértelműen elutasítja a növényi alapú helyettesítő termékeket, míg további 33%-uk nem zárkózik el teljesen ezektől. A válaszadók közel egyharmada tartja elképzelhetőnek, hogy a növényi alternatívákat választaná, 6%-uk valószínűleg választaná, és mindössze 4% biztos benne, hogy kipróbálná.
Ezek az adatok nem tűnnek magasnak, mégis jó kiinduló alapot jelenthetnek a jövőben a növényi alapú termékek piaci térnyeréséhez. A növényi alapú helyettesítő termékek vásárlásának fő akadálya azonban az árazásuk.
Ugyanitt érdemes megjegyezni, hogy a szortiment hiányossága, elérhetősége is problémát okoz. A válaszadók 33%-a hiányolja a növényi alapú termékeket, köztük a növényi italokat az üzletekből, vagy nem tartja elég szélesnek a kínálatot. Egy országosan reprezentatív kutatásról beszélünk, ezt az adatot a vidéki üzletek, vagy akár a magyar tulajdonú üzletláncok jellemzően hiányos kínálata okozhatja.
Miért váltanak az emberek?
Laktózérzékenység: Az egyik ok az, hogy az állati tej laktóztartalma, amelyre egyre többen érzékenyek vagy allergiásak. A világ népességének körülbelül 68 %-ának nem tolerálja a szervezete a laktózt. A növényi italok viszont nem tartalmaznak laktózt, néhány fajtájuk azonban magasabb kalciumtartalmú, mint az állati tej. Emellett kevesebb zsírt, kevesebb cukrot és több D-vitamint tartalmaznak, mint az állati tej.
Ízélmény: Sok növényiital-fogyasztó szerint ugyanolyan jó íze van, mint az állati tejnek. A növényi változat ízletes a turmixokban, a gabonapehelyben és a legtöbb receptben, amelybe hagyományosan tejet tennénk.
Állatjogi szempontok: A tejtermelés, a tejipar nagy mennyiségű szarvasmarha szenvedéséért felelős. Egyre több ember ismeri meg ezeknek az állatoknak a sorsát, és ismeri fel, hogy nem kell állatokat használni ahhoz, hogy egészségesen és ízletesen táplálkozzon.
Hogyan válts növényi italokra?
Több módja is van az átállásnak. Nem kell lemondanod kedvenc ételeidről vagy a megszokott reggeli kávédról. Csak cseréld ki a hagyományos tejet növényi italra a receptben! Próbálj ki több ízt is, meg fogod találni a számodra legjobbat.
Növényi italt házilag is készíthetsz, az interneten számos leírás, videó, útmutató található ehhez.
Kiemelt kép forrása: Canva